<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176482" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Интерпол обя...

Надценените имоти са зараза, която нищо не може да спре

22 Април 2023
0 872

Надценените имоти са зараза, която нищо не може да спре. Българинът не обича да продава жилището си, той го отдава под наем.

Иван Гешев: Ще си довърша мандата и ще дочакам определени хора да влязат в затвора (аудио)

Такова мнение изрази пред Economic.bg д-р Щелян Калчев. Той е експерт в бранша, съосновател на Imvestia и на агенция Primo+.

Надценените имоти са зараза, която нищо не може да спре

През последните години в България, и по-специално в София, ставаме свидетели на все повече надценени имоти. Оказва се проблемът се крие в липсата на статистика, която да отчита цените, на които се сключват сделките с недвижими имоти. Това става ясно от думите на Калчев.

Данните

Националният статистически институт (НСИ) от 2015 г. насам започна регулярно тримесечно производство на индекси на цени на жилища. Те се публикуват в подрубрики „Индекси на цените на жилищата (ИЦЖ), национално ниво“ и „Индекси на цените на жилищата (ИЦЖ), регионално ниво“. Но вътре не се отразяват цените реално, на които се сключват сделките, а продажните, които често биват завишени.

Надценените имоти са зараза, която нищо не може да спре
Щелян Калчев

Спред НСИ през 2022 г. в собствено жилище живеят 92% от българските домакинства. А почти 9 на сто от българските семейства разполагат с втори дом.

“И тук има един чисто икономически проблем. Търсенето надвишава предлагането. Когато имаш ограничено предлагане, а голямо търсене, особено в условия на една много тежка инфлация, много нестабилни политически времена – кара хората да влагат средствата си в нещо, в което смятат, че ще ги запази. А какво познава българинът най-добре? Недвижимите имоти“.

Или накратко: голямото търсене, липсата на предлагане и нереалната картина за цените на вече сключените сделки са виновниците за високите нива на надценени имоти в столицата.

“Тази зараза, разбира се, е подхранена и от алчността на много хора. Те искат да правят бързи и големи печалби на гърба на един труден пазар, който върви ръка за ръка с инфлацията. Но и с покачващите се доходи“, констатира д-р Щелян Калчев.

Цял жилищен блок е подложен на тормоз от лоши съседи (видео)

Инвестиции

Всъщност, когато човек реши да инвестира в недвижими имоти с цел „по-добър и независим финансов живот“, не успява да избере правилната стратегия и по пътя към целта често се губи – просто защото иска бързи пари тук и сега.

“Инвестицията никога не трябва да бъде самоцелна. Винаги трябва да има начин, по който да се постигат повторяеми и прогнозируеми резултати. Най-важни са компонентите на инвестиционната стратегия“, казва Калчев.

Ключът към това човек да разбере каква е реалната стойност на един имот и цената му. Като тук е важно да се направи уточнение, че има разлика между цената и стойността на даденото жилище. Нужно е човек да се обърне към независим източник. В някои случаи това са брокерите, но не винаги.

Надценените имоти са зараза, която нищо не може да спре

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции