<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176540" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Публикуваха ...

Някои черни дупки може да се окажат звезди от Струнната теория

23 Април 2023
0 134

Някои черни дупки може да се окажат звезди от Струнната теория.

Съществуването на черни дупки, предсказано теоретично преди повече от сто години, вече е научен факт. Възможно е един ден да стане факт и друго също толкова екзотично небесно тяло, предсказано от теорията на струните. Трима американски физици предположиха, че някои обекти, подобни на черни дупки, може да се окажат хипотетичните звезди от Теорията на струните, известни като топологични солитони.

Експерт: Изкуственият интелект е генератор на интелектуален мързел (видео)

Някои черни дупки може да се окажат звезди от Струнната теория

Теорията на струните, която съчетава квантовата механика с гравитацията, дава възможност да се формулират хипотези за съществуването на бозонови звезди. Също гравитационни звезди и други екзотични обекти. Екип от учени от университета „Джон Хопкинс“ успя да използва математически уравнения, компютърни симулации и теория на струните, за да опише топологичен солитон. От разстояние той изглежда и се държи като черна дупка. Но отблизо проявява по-различни свойства.

Учените

„Бяхме много изненадани“, заяви Пиер Хайдеман, ръководител на изследването. „Обектът изглеждаше точно като черна дупка, но от тъмното петно се излъчваше светлина“.

Една от най-очевидните разлики между топологичния солитон и черната дупка е поведението на светлината в близост до този обект. Вътре в черната дупка гравитационните сили са толкова интензивни, че нищо, включително и светлината, не може да избяга. Топологичният солитон обаче е заобиколен от слаба светлина, разпръсната на случаен принцип. Поради което този обект изглежда размит, а не като тъмно петно.

Разликите

Тази разлика в поведението е значителна, тъй като показва, че в космоса може да има и други небесни обекти, които не могат да бъдат открити дори от най-мощните ни телескопи. Това пише ZME Science, информацията цитира Kaldata.

Мистерия

Учените нямат отговор на въпроса как да различат топологичен солитон от черна дупка с помощта на днешните астрономически методи. Изследването служи само като отправна точка за изучаване на нови видове свръхкомпактни звезди. Те са съставени от нови видове материя и подвластни на квантовата гравитация. Неговото значение за науката се състои в това, че то повдига важни въпроси за това как да откриваме и да класифицираме обектите в космоса. Без да сме в състояние надеждно да потвърдим съществуването на черни дупки, може би пропускаме другите небесни тела с подобни гравитационни ефекти.

В продължение на десетилетия повечето физици бяха склонни да приемат, че теорията на струните е липсващото звено между общата теория на относителността, която описва законите на природата в макрокосмоса, и квантовата механика. Именно тя представя взаимодействията между елементарните частици. Миналата есен обаче международен екип от учени представи убедителни доказателства, че може да бъде създадена нова теория на квантовата гравитация, която се подчинява на всички фундаментални закони на физиката и замества теорията на струните. Изследванията в тази област продължават.

Някои черни дупки може да се окажат звезди от Струнната теория

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции