<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176816" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Стакевци на...

Разкопки на 1700 години край АМ “Струма” се рушат (видео)

25 Април 2023
0 101

Разкопки на 1700 години край АМ “Струма” се рушат. Хората в района настояват за спешни мерки за опазването им.

Семейство в Смолянско се натъкна на хилядолетна гробница под нивата си (видео)

Ценни археологически разкопки край магистрала “Струма” се рушат. Откритият древен град “Скаптопара” е застрашен да изчезне, предава NOVA.

Разкопки на 1700 години край АМ &#8220;Струма&#8221; се рушат (видео)
снимка: NOVA

Според туроператора Здравка Чимева археологическият обект е съсипан, а е могъл да донесе много приходи и да повлияе на икономическото развитие на община Благоевград. “За три години това, което се вижда, е ужасяващо, грозна картина. Искаме само удобна входно-изходна отбивка от магистралата. Няма откъде да мине автобус с туристи. Направено е непрофесионално и безотговорно. Грехота и срамота е. Този обект е под егидата на Министерство на културата, а общината чака съгласие, за да стопанисва обекта”, заяви тя.  

По думите ѝ множество туристи ще идват на този обект, ако има туристическа инфраструктура. “Ако 20% от пътникопотока спре тук, около 150 туристи на ден може да идват. Всичко това ще носи приходи, ако се обслужва. Ще има и много нови работни места”, разкри Чимева.

Археологическите разкопки са вила или гарнизон на римски войски на 1700 години.

Разкопки на 1700 години край АМ “Струма” се рушат (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции