<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176547" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Христо Стоич...

Георги Господинов: Не съм си представял, че ще бъда номиниран за “Букър”(видео)

23 Април 2023
1 141

Георги Господинов: Не съм си представял, че ще бъда номиниран за “Букър”. Писателят даде интервю пред бТВ, в което коментира книгите и престижната номинация.

Христо Стоичков предизвика огромни опашки в Барселона (снимки)

Георги Господинов: Не съм си представял, че ще бъда номиниран за &#8220;Букър&#8221;(видео)

“Четенето е усилие, но придава смисъл, тоест, то е по-трудно, но по-дълго. Човек има нужда от смисъл. Изчерпването на залежите от смисъл е нещо, което стои в нас всеки ден и това е много по-важната криза от изчерпването на залежите от природен газ, например”, каза Господинов.

Смисълът

Книгите правят три неща – създават памет. Второто е, че създават емпатия (четеш за някой, който страда и отиваш на неговата страна, на страната на по-слабия). И третото – създават вкус. Когато говорим за кич, е много важно да имаш вкус от другата страна, защото в момента кичът не е просто в тъпи филми, предавания или мода. Кичът стана политически и националистически.

Писателят подчерта, че за него номинация за “Букър” е по-специална.

“Много не съм си представял, че ще бъда номиниран за “Букър”. Наградата се дава за книги от всички континенти. Бяха 134 книги, останаха 6 книги от 4 континента. Това е награда, от която се вълнува света и България за първи път има шанс за нея”, отбеляза Господинов.

Георги Господинов: Книгите трябва да излизат във всяко време, особено в най-лошото (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции