<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 21 български г...

Разказ от първо лице на българин, намиращ се насред сраженията в Судан (видео)

26 Април 2023
0 148

Ясир, наш сънародник, който към момента остава в Судан, разказва за случващото се там пред NOVA. Той решава да остане, за да помага на свои близки.

Ясир споделя, че телефоните не работят, а токът се поддържа от генератори. Той успява да намери интернет за няколко минути, за да може да участва в интервюто.

Стана внезапно. Обаче това – да се стигне до такъв ужас, никой не го очакваше. Не. По принцип суданците са мирен народ. Като има война, нищо няма наред. Но се държим. Ние сме почти в центъра на Хартум. Някъде на около 6 км от летището. Стрелба постоянна. Няма по-ужасно нещо от войната.”, споделя сънародникът ни.

Разказ от първо лице на българин, намиращ се насред сраженията в Судан (видео)

21 български граждани вече са успешно евакуирани от Судан

По думите му почти цялото му семейство успява да напусне страната.

Идеята е да се приберат в България с помощта на нашето посолство в Египет. Усеща се, когато хората наистина присърце са го взели. Денонощно се обаждат, денонощно се интересуват. Знам възможностите на България и не очаквах такова съдействие, а напротив. Направо са герои за мен.”, разкрива той.

Имам още роднини тук, на които трябва да помогна, няма как. Те са възрастни жени и деца. Ако видя най-накрая, че въобще не може да се живее, ще намеря начин да тръгна.”, допълва той.

Ясир разказва, че въпреки обявеното тридневно прекратяване на огъня, ситуацията в града не е много по-различна. Хората все пак се опитват да си набяват храна и вода, тъй като провизиите все по-трудно се намират.

Магазините не са отворени, но суданците имат една такава черта – те в такива ситуации си помагат. Който има, дава на който няма. Помагат си. Помагат си много. Семейства тук с повече възможности, когато напускаха всичко раздадоха. Да не остава в дома нищо. Храна, всичко раздадоха по улиците на нуждаещите се.”, разказва той.

Днес се прибират част от българите, които бяха евакуирани от Судан. Те бяха транспортирани до Берлин с помощта на германските военновъздушни сили. Останалите ни сънародници, които успяват да избягат, се намират в Египет и Саудитска Арабия. Сред българите има и такива като Ясир, които избират да останат, за да помагат на близките си.

Разказ от първо лице на българин, намиращ се насред сраженията в Судан (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции