<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152601" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Евакуират граждани от Херсон, Зеленски критикува Кличко (видео)

26 Ноември 2022
0 717

Евакуират граждани от Херсон, Зеленски критикува Кличко.

Украинските власти започнаха да евакуират граждани от наскоро отвоювания от войските на Киев след месеци на руска окупация град Херсон.

В средата на ноември руските войски, които нахлуха и превзеха Херсон в началото на март, се изтеглиха от града. Те обаче са се разположили на позиции на отсрещния бряг на река Днепър и извършват артилерийски обстрели оттам. Инфраструктурата на Херсон е до такава степен разрушена, че украинските власти препоръчаха на гражданите временно да напуснат областния град.

Хората, които искат да се евакуират, могат да го направят с автобуси до Одеса, Николаев и Кривой Рог. Там те се настаняват в специално оборудвани убежища, а след това с евакуационни вагони се превозват до по-безопасни региони на страната, пише Dir.bg, позовавайки се на агенция Униан.

“Центрове на непобедимостта”: Украйна ще осигури подслон на гражданите през зимата

Евакуират граждани от Херсон, Зеленски критикува Кличко (видео)
Снимка: Скрийншот Telegram

Междувременно милиони украинци продължават да са без отопление или електричество след най-опустошителните руски въздушни удари по енергийната мрежа досега. Жителите на много градове бяха предупредени да се подготвят за нови атаки и да се запасят с вода, храна и топли дрехи.

Властите разположиха специални подслони за хората в нужда, станали известни под името “пунктове на несъкрушимост”. Досега са разкрити общо 4000. Там жителите могат да получат достъп до вода, отопление, интернет и връзка за мобилен телефон.

Четирите атомни електроцентрали на Украйна, които бяха изключени тази седмица, бяха свързани в петък отново към националната електрическа мрежа.

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО

В последното си вечерно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски разкритикува кмета на Киев Виталий Кличко, че не се е справил добре със задачата по разкриването на специални подслони в столицата за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки.

Държавният глава намекна, че Кличко и служителите му не оказват достатъчна помощ.

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки

“За съжаление, не навсякъде органите на местната власт се справят добре. В Киев в частност има доста оплаквания. Нужна е, меко казано, още доста работа”, каза президентът. По думите му в много от киевските подслони равнището на предоставяните услуги не е достатъчно качествено.

“Моля обърнете внимание – хората в Киев се нуждаят от по-голяма подкрепа, доста от тях са без електричество по 20 дори 30 часа. Очакваме качествена работа от кметството”, заяви Зеленски.

Направеното от Зеленски изказване е необичайно предвид факта, че от началото на войната той се опитва да създава представа за национално единство и обикновено засипва представителите на властите с похвали.

51-годишният бивш професионален боксьор Виталий Кличко беше избран за кмет на Киев през 2014 г. Засега няма реакция от канцеларията му.

Евакуират граждани от Херсон, Зеленски критикува Кличко (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции