<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177100" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лидерът на Ки...

37 години след Чернобил: Киев призова света да не се поддава на руския ядрен шантаж

26 Април 2023
0 168

37 години след Чернобил: Киев призова света да не се поддава на руския ядрен шантаж. На 26 април Украйна отбелязва 37-та годишнина от аварията в атомната електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил. По този повод Киев отправи призив към света да не се поддава на руския ядрен шантаж.

След началото на руската непредизвикана инвазия в страната през февруари миналата година, Москва окупира украински АЕЦ, което предизвика опасения за тяхната сигурност.

Украински официални представители обвиняват Москва, че използва ситуацията, за да се опитва да принуди Киев и неговите съюзници да изпълнят руските искания. Русия отрича това, пише Свободна Европа.

Спиращо дъха видео от забранената зона в Чернобил (видео)

37 години след Чернобил: Киев призова света да не се поддава на руския ядрен шантаж
Снимка: iStock

„Преди тридесет и седем години аварията в Чернобилската АЕЦ остави огромен белег върху целия свят”, се казва в изявление на украинския президент Володимир Зеленски, публикувано в Telegram в сряда.

Зеленски добавя, че Украйна и светът са платили висока цена за аварията през 1986 г. Затова трябва да направят всичко възможно и да не дадат възможност на терористичната държава да използва атомните електроцентрали, “за да изнудва Украйна и целия свят”.

Руските сили контролират Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Още първите дни от инвазията те превзеха и централата в Чернобил, която не функционира. Впоследствие се изтеглиха оттам.

37 години след Чернобил: Киев призова света да не се поддава на руския ядрен шантаж
Снимка: iStock

Най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Светът става свидетел на най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството. Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. При експлозията загиват двама души, припомня NOVA. Но инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Близо 300 хиляди души са принудени да напуснат домовете си. Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

Инцидентът в северна Украйна е съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от употреба. №4 е заграден с нестабилен бетонен пашкул. През 2015 година международни донори събраха допълнителни 180 млн. евро, за да финансират нов саркофаг за атомната електроцентрала в Чернобил.

37 години след Чернобил: Киев призова света да не се поддава на руския ядрен шантаж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции