<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177396" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Депутатите все пак успяха да гласуват за нещо днес: добавки към заплатите си

28 Април 2023
0 736

Депутатите все пак успяха да гласуват за нещо днес: добавки към заплатите си. Те ще получават допълнително за осигурителен стаж.

Втори ден провокации в НС, председателят заплашва с наказания (видео)

Депутатите одобриха промени в правилника, по който работи парламентът, с които поне част от тях ще получават повече пари, пише СЕГА.

Депутатите все пак успяха да гласуват за нещо днес: добавки към заплатите си
снимка: NOVA

Досега правилникът гласеше, че народните представители получават допълнително месечно възнаграждение за трудов стаж и професионален опит. Сега се добави възможността това да става и за осигурителен стаж. Предложението направи Петър Петров от “Възраждане”. Той твърди, че става въпрос за техническа промяна, тъй като досега липсвала равнопоставеност между трудов и осигурителен стаж в парламентарния правилник. “Народният представител може да се позове на едно от двете и да не се чувства дискриминиран, независимо от това каква професия упражнява”, заяви Петров.

Бивш член на “Възраждане”: Костадинов разпределя заплатите на депутатите (РЕПОРТАЖ)

Идеята му беше отхвърлена във временната комисия, която подготви измененията в правилника. В пленарната зала обаче беше подкрепена от 116 депутати, докато 46 бяха против, а 38 се въздържаха. Парламентарните групи се разцепиха, защото повечето депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепиха предложението, но немалко пък се възпротивиха или въздържаха. “Възраждане” и ИТН застанаха зад идеята в пълен състав. Само групите на ДПС и БСП изцяло се противопоставиха.

Петров искаше парламентаристите да получат, също така, безплатен абонамент до правно-информационна система, както и безплатен достъп до библиотеките и читалните. Това обаче беше отхвърлено.

Разбира се, предложението на “Възраждане” отново успя да създаде ожесточен спор и откровени нападки между тях и ПП-ДБ. Председателят на Народното събрание, Росен Желязков, призова депутатите да се извинят един на друг, ако не искат да бъдат санкционирани, и се закани, че няма да позволява на “Възраждане” вече да сипят обиди конкретно към ДБ.

Остава да се надяваме действително депутатите да получават тези добавки – а не партийните лидери, както твърдят членове на не една “патриотична” организация.

Депутатите все пак успяха да гласуват за нещо днес: добавки към заплатите си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции