<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Заради порочни практики на ГЕРБ, държавата трябва да намери 90 милиона за ВиК

28 Април 2023
0 133

Заради порочни практики на ГЕРБ, държавата трябва да намери 90 милиона за ВиК, предаде “Дневник“.

Строителните дейности по ВиК проектите, финансирани по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) 2014 – 2020 г., не са поставени под риск заради финансови причини. Това увери служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков по време на парламентарния контрол. Реакцията му идва в отговор на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров за индексацията на ВиК проектите.

Фирмите, изпълняващи ВиК инфраструктурни обекти, са поискали индексации общо за 93.618 млн. лв. Те са на договорите за строителство към 12 ВиК оператора, изпълняващи проекти по програмата.

Заради порочни практики на ГЕРБ, държавата трябва да намери 90 милиона за ВиК
Снимка: iStock

Министърът каза, че вече има потвърждение, че допълнителните пари ще бъдат отпуснати. Като ще се разчита освен на свободни парични средства и на привлечени от кредитни институции. Шишков напомни, че има 15% свободен ресурс по ОПОС и част от парите могат да бъдат осигурени по нея. Той допълни, че този ресурс е малко и се търсели възможности за намирането на още.

Спират се 90 млн. лв. заради порочни практики на ГЕРБ

Служебният регионален министър коментира и казуса със спирането на 90 млн. лв. от изпълнителната агенция “Одит на средствата на ЕС” заради порочни практики по възлагането на обществените поръчки във ВиК сектора в периода 2019-2020 г. Става въпрос за времето на третото правителство на Бойко Борисов.

“В целия проблем, в който сме почти на финала да осигурим допълнителното финансиране на сектора, се оказа, че държавата трябва да осигури още 90 млн. лева, за да няма риск по програмата”. Това коментира министърът, уверявайки, че такъв няма да има. Той подчерта, че ще бъде намерен допълнителен начин на финансиране.

Когато ГЕРБ се опитва да спаси Гешев от разследване, но КС не поддава

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна съобщи, че около 90 млн. лв. ще са финансовите корекции по 20 договора от ВиК сектора по проекти, финансирани по ОПОС 2014 – 2020 г. Те са на обща стойност 412 млн. лв. Процентът на финансовата корекция е 25.

В Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян са най-проблемните ВиК оператори, в които са намерени най-драстични нарушения по възлагането на обществените поръчки. ВиК дружествата, които са получили евросредства, са 14, като на 10 от тях е направена проверка и при всички са намерени проблеми, уточни Карамфилова. Шишков не изключи възможността за проблемите да бъде сезирана и Европейската прокуратура.

Заради порочни практики на ГЕРБ, държавата трябва да намери 90 милиона за ВиК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции