<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177845" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изкуствен ин...

Холивудските сценаристи излизат на стачка

02 Май 2023
0 111

Холивудските сценаристи излизат на стачка, съобщи Reuters.

Сценаристите в Холивуд спират работа заради ниско заплащане. Стачката им започва днес (2 май) и все още няма информация докога ще продължи.

Гилдията на сценаристите стачкува последно през 2008 г. Стачката тогава продължи 100 дни и струва на калифорнийската икономика над 2 млрд. долара.

Професионалистите казват, че са пострадали финансово по време на бума на стрийминг платформите. Техният възход доведе до намаляване на приходите от телевизионна реклама, тъй като традиционната телевизионна аудитория намалява и рекламодателите отиват другаде.

Холивудските сценаристи излизат на стачка
Снимка: Pixabay

Студиата съкращават разходите си, освобождават хиляди служители и спират продукциите, които не носят достатъчно високи приходи.

Изкуственият интелект е другият голям проблем. Той навлиза във все повече области. Сценаристите са притеснени, че скоро изкуственият интелект ще пише сценариите, и настояват за гаранции, че работните им места ще бъдат запазени.

Заплатите на сценаристите варират в зависимост от продукцията, но в общ план възнагражденията им са спаднали с 4% през последното десетилетие. Гилдията преговаря със студиата и стрийминг компаниите с настояване за по-високи минимални възнаграждения и по-добри условия на работното място. Преговорите обаче не се увенчаха с успех.

Ще има ли последици?

Очаква се късно вечерта да спрат предавания като Jimmy Kimmel Live! и шоуто на Джими Фалън, тъй като те използват екипи от сценаристи, които пишат актуални вицове.

Ако стачката се проточи, това може да доведе и до забавяне на есенния телевизионен сезон. Писането на сценарии за есенните предавания обикновено започва през май и юни.

Ето коя е най-добре платената актриса в Холивуд

Netflix заяви, че може да поддържа услугата си с предавания, правени извън САЩ, но не за дълго. Ако стачката се проточи, сериалите, които се снимат в САЩ, ще бъдат засегнати.

Стачката няма да се отрази толкова бързо на кината, тъй като производството на филми отнема две до три години, а студиата разполагат с набор от вече написани и заснети филми.

Холивудските сценаристи излизат на стачка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции