<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178155" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стартира гла...

Турция ще си помисли още малко дали да допусне Швеция в НАТО

04 Май 2023
0 127

Турция ще си помисли още малко дали да допусне Швеция в НАТО, предаде “Дневник“.

Турция ще преразгледа позицията си за присъединяването на Швеция към НАТО, след като скандинавската страна приеме антитерористичното си законодателство през юни. Това заяви пред репортери говорителят на президентството Ибрахим Калън.

Ердоган постави нов ултиматум пред членството на Швеция и Финландия в НАТО

Говорителят каза още, че през юни ще се проведе следващата тристранна среща на Финландия, Швеция и Турция.

Турция ще си помисли още малко дали да допусне Швеция в НАТО
Снимка: iStock

“Планираме следващото заседание на съвместния механизъм през юни. Отново с участието на Финландия. Тристранният механизъм ще продължи да действа и след присъединяването на Финландия”, уточни той.

“Колкото по-ефективно се прилага антитерористичният закон, който ще влезе в сила на 1 юни, толкова по-бързо ще напредне процесът”. Това допълни още Калън, имайки предвид процеса на присъединяване на Швеция към НАТО.

След ратификацията на турския парламент Финландия официално се присъедини към алианса на 4 април. Но Турция все още се колебае за членството на Швеция.

Ердоган не иска Швеция в НАТО (видео)

Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма на антитурски групировки на своя територия, за да бъде приета в НАТО.

Трите държави (Турция, Финландия и Швеция) създадоха механизма след подписването на меморандум в края на юни миналата година, с който скандинавските държави се ангажираха да подкрепят борбата на Турция срещу тероризма. Механизмът разглежда напредъка, постигнат в отговор на опасенията на Турция.

Унгария също бави приемането на Швеция в НАТО поради недоволство от критиките на Стокхолм към политиките на премиера Виктор Орбан.

Турция ще си помисли още малко дали да допусне Швеция в НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции