<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сензационна ...

Ердоган постави нов ултиматум пред членството на Швеция и Финландия в НАТО

17 Януари 2023
0 145

Ердоган постави нов ултиматум пред членството на Швеция и Финландия в НАТО, съобщи Reuters.

Президентът на Турция поиска от двете страни да депортират или екстрадират „130 терористи“ преди парламентът в Анкара да одобри кандидатурите им за присъединяване към Алианса.

Какво настрои турския лидер срещу двете страни?

Турция бясна на Швеция заради “обида към Ердоган”

Двете страни обаче видяха в действията на турския държавен глава гняв по повод демонстрация в Стокхолм, при която бе окачено чучело с лика на Ердоган.

„Според мен това трябва да е реакция на събитията от последните дни“, заяви външният министър на Финландия Пекка Хаависто пред обществената телевизия YLE.

В резултат на последвалите изказвания турският лидер отмени посещение в Анкара на председателя на шведския парламент Андреас Норлен.

“Подчертаваме, че във Финландия и Швеция имаме свобода на изразяване. Не можем да я контролираме”, заяви председателят на финландския парламент Мати Ванханен пред репортери.

Ердоган замисля война, за да спаси кожата си на изборите в Турция

Кандидатурата на двете страни и войната в Украйна

Двете страни подадоха кандидатурите си за членство в НАТО миналата година. Решението бе мотивирано от инвазията на Русия Украйна. Според регламента на военната организация, предложението трябва да бъде одобрено от всички 30 страни членки.

Ердоган официално постави условията за допускане на Финландия и Швеция в НАТО

Политиката на „задържане“ на Анкара

Първоначално Анкара се възпротиви срещу евентуалното разширение на Алианса. После посочи, че ще подкрепи членството на Стокхолм и Хелзинки. Сега лидерът на страната поставя ново препятствие пред двете страни. В негово изказване пред младежки митинг, цитирано от държавната информационна агенция се казва:

„На първо място те трябва да екстрадират близо 130 терористи, за да може кандидатурите им да минат през нашия парламент. За съжаление, те все още не са направили това.“

Ердоган постави нов ултиматум пред членството на Швеция и Финландия в НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции