<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха дв...

Ето коя е новата опасна мода в TikTok

05 Май 2023
0 21194

Ето коя е новата опасна мода в TikTok. Инфлуенсъри насърчават използването на назални спрейове, които съдържат меланотан.

Брюксел засилва контрола върху 19 големи онлайн платформи, сред които Twitter и TikTok

Нова смущаваща мода в TikTok придоби голяма популярност и постави много въпроси относно безопасността на здравето, пише bTV. Видеа в платформата насърчават използването на назални спрейове, които съдържат веществото меланотан. То е познато като средство за по-бързо придобиване на тен на кожата, непосредствено преди посещение в солариум.

Видеата, които надхвърлят 1,4 милиона гледания и над 24 000 поста в Инстаграм, показват как момичета и момчета впръскват спрейовете в носа си, преди да влязат в солариум.

Ето коя е новата опасна мода в TikTok
снимка: TikTok/@news.com.au

Дерматологът Мария Хаджийска разясни повече относно потенциалните рискове за здравето при използването им.

„Назалните спрейове съдържат хормона меланотан. Когато го вдишвате, той навлиза в кръвта през носната лигавица. След това се свързва с рецепторите за меланокортин и стимулира производството на пигмента меланин”, обясни дерматологът.

Д-р Хаджийска уточни, че тенът, придобит по този начин, не трае вечно, а меланотанът в спрейовете не е одобрен или регулиран. Както и е забранен за законна продажба в редица страни, включително Съединените щати, Обединеното кралство и Австралия.

Сред по-сериозните странични ефекти, които дерматологът изброи, могат да бъдат гадене, повръщане, диария, интензивно потъмняване на ноктите и кожата, промяна в либидото и др. Тя не изключи и че могат да предизвикат меланом – най-злокачественият рак.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че през 2013 г. почти 72 000 души са имали меланоми на кожата, като някои проучвания сочат, че броят на засегнатите се е увеличил през последните няколко години.

Видео: TikTok/@news.com/au

Ето коя е новата опасна мода в TikTok

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Светла

    11 Май 2023

    Крайно време е да забранят и у нас тази платформа тик- ток.Така ще си спестим много главоболия.

Реакции