<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178914" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българските ...

Стартираха петиция за спешно завишаване на наказанията при причиняване на смърт при ПТП (видео)

10 Май 2023
0 194

Стартираха петиция за спешно завишаване на наказанията при причиняване на смърт при ПТП. Инициатор е адвокат Елица Буенова.

Млад шофьор уби двама пешеходци при гонка с полицията (видео)

Петиция за спешни законови промени, които да спрат тежките пътно-транспортни произшествия, инициира адвокат Елица Буенова. Сред мерките, които се предлагат, е завишаване размера на наказанията за причиняване на смърт при ПТП и приключване на тези дела в разумни срокове, предава NOVA.

Петицията е пусната на 29 април, преди инцидента на бул. „Сливница”, при който загинаха момче и момиче на 22 и 24 години. Буенова подчертава, че предстои да бъде внесена в Народното събрание в момента, в който има избран председател на правната комисия.

Стартираха петиция за спешно завишаване на наказанията при причиняване на смърт при ПТП (видео)
снимка: NOVA

Заложени са три основни предложения. “В първата, за пътната безопасност и превенцията, имаме едно основно желание – да се отдели „Фонд пътна безопасност”. В момента той е под шапката на министъра на вътрешните работи и автоматично парите, които постъпват в него, се харчат само и единствено за контрол, но не и за пътна безопасност”, разказа Елица Буенова. 

По думите ѝ за 2022 г. във фонда са постъпили 84 млн., като едва 6 са изразходвани.

Оттам настояват още за повишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори. “Предлагаме разделянето на квалифициращите осбтоятелства на по-леки и по-тежки, като при пияните и дрогираните шофьори наказанието да е от 7 до 15 г. Вдигане на долната граница, така че съдът да не може да наложи условна присъда”.

До момента петицията е подписана от 2296 човека. Ако искате да се включите, може да го направите тук.

Стартираха петиция за спешно завишаване на наказанията при причиняване на смърт при ПТП (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    10 Май 2023

    Такава петиция няма да промени нищо!

Реакции