<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178975" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН предупре...

Италия свиква кризисна среща заради скока на цените на пастата

10 Май 2023
0 76

Италия свиква кризисна среща заради скока на цените на пастата, предава Reuters.

Италианският министър на промишлеността Адолфо Урсо призова за кризисна среща относно цените на тестените изделия, любимата основна храна в страната, след като те скочиха с повече от два пъти спрямо националната инфлация. Разговорите ще бъдат проведени в четвъртък.

Министерството на Урсо съобщи, че разходите за спагети и други тестени изделия са се повишили на годишна база със 17,5% през март. Това се е случило въпреки спада в цените на пшеницата. През този месец италианските хармонизирани в ЕС потребителски цени са се повишили с 8,1%.

Кризисните разговори ще бъдат председателствани от назначен от правителството наблюдател на инфлацията. Те ще отбележат първото заседание на нов комитет, създаден да наблюдава необичайни движения на цените, посочиха от министерството.

Как Испания успя да овладее инфлацията

Италия свиква кризисна среща заради скока на цените на пастата

В срещата ще участват компетентни органи и търговски и потребителски асоциации.

Италианската инфлация нарасна още повече през април до 8,8% на годишна база, водена от нов скок в цените на енергията, съобщи националната статистическа агенция ISTAT във вторник. „Базовата“ инфлация, без пресни храни и енергия, остава стабилна на 6,8% на годишна база.

Италия свиква кризисна среща заради скока на цените на пастата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции