<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179422" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Районен кмет ...

Министерството на икономиката не може да направи нищо за Пловдивския панаир

12 Май 2023
0 97

Министерството на икономиката не може да направи нищо за Пловдивския панаир. Това каза днес служебният икономически министър Никола Стоянов.

Гергов не иска да проучват Панаира като културна ценност

Mинистерството на икономиката и индустрията не разполага с механизъм, чрез който да противодейства на опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир, пише Дневник. Това каза днес в рамките на парламентарния контрол служебният икономически министър Никола Стоянов. Според него министерството не е правно легитимирано и по тази причина не съществуват законови механизми. Липсва графа за оспорване на апортиране. Варненските акции от панаира са в размер на 29% от капитала му в компанията “Пълдин туринвест”. Контролирана от бизнесмена Георги Гергов. Стоянов каза още, че по същата причина не е възможно и връщане на акциите на държавата, която беше техен собственик до 2016 г. Тогава правителството на Бойко Борисов реши да ги подари на Варна.

Министерството на икономиката не може да направи нищо за Пловдивския панаир
снимка: VisitPlovdiv.com

Обобщавайки предисторията на опитите, направени от Министерството на икономиката и индустрията за спиране на опита за скрита приватизация на панаира

Никола Стоянов припомни, че на 2 май 2017 г. Общинският съвет във Варна взе решение за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на държавата. В лицето на министъра на икономиката на 16 314 400 без наличния акции, представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД. С това решение на кмета на Варна бе възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне и да извърши всички други правни и фактически действия. Това решение обаче не е било изпълнено.

“Нещо повече – Министерството на икономиката дори не е било официално уведомено за това решение, каза още днес министър Стоянов. Вследствие на това на 10 декември 2021 г. Общинският съвет във Варна е взел решение за апортиране в “Пълдин туринвест” АД на притежаваните от Община Варна акции от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД. Министерство на икономиката обаче не е било предварително уведомено за подготовката и на това решение.”

Според министъра експертите на ведомството са следили стриктно процесите по апортирането на акциите

Два пъти са изпращали писмени позиции до Община Варна. “Благодарение на моя предшественик Даниела Везиева и в двете писма е било подчертано, че чрез гласуването на подобно решение ще се създадат предпоставки за заобикаляне на закона. И допускане на нарушение на установени ред за извършване на приватизационна сделка.” Това припомни Никола Стоянов. “Със същите писма е било припомнено и че Общинският съвет във Варна има валидно взето решение за безвъзмездно прехвърляне на притежаваните акции.”

По-нататък в отговора на парламентарното питане, отправено от Даниел Лорер, министърът на икономиката каза, че след решенията на Общинския съвет във Варна от 10 декември 2021 г. е бил изпратен сигнал. Той е до областния управител на Варненска област за осъществяване на контрол върху решението на Общинския съвет във Варна. В съответствие с разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

“Мисля, че всички тук знаете за действията след това и постановените съдебни решения, каса Никола Стоянов. Това, което искам да подчертая обаче е, че Министерството на икономиката и индустрията е предприело всички възможни и допустими действия. Постарала се е да има недопускане на прехвърляне на акциите от Пловдивския панаир на “Пълдин туринвест”.

Още през декември м.г. НИНКН са поискали да влязат в Пловдивския панаир на вътрешен оглед, но им е било отказано. Искането панаирът да бъде обявен за паметник на културата беше отправено от членове на парламентарната група на “Демократична България”. Но според културното министерство програмата за добавяне на нови обекти към списъка с паметници на културата е планирана доста преди сегашните скандали.

Пак според експерти на културното министерство отказът за достъп до сградите на панаира не е незаконен. За това съдействала противоречивата юридическа материя. От нея собствениците често се възползвали, за да осуетят класифицирането на сгради, които притежават като паметници на културата.

Министерството на икономиката не може да направи нищо за Пловдивския панаир

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции