<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179443" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и ДПС го...

Гешев може да бъде обвинен и арестуван, ако не избяга, заяви Екимджиев

12 Май 2023
0 28980

Гешев може да бъде обвинен и арестуван, ако не избяга, заяви Екимджиев в интервю за „Сега“. Шестима от верните поддръжници на главния прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет поискаха уволнението му. Само ден по-рано съветът отказа изобщо да обсъди темата за взрива и последвалата буря по върховете на прокуратурата. Но пък ГЕРБ и ДПС, които досега яростно бранеха Гешев, изведнъж се обърнаха срещу него. Всичко това се развива, докато Гешев е в САЩ на двуседмично посещение, тънещо в мъгла. Няма данни да е организирано от американска държавна институция.

ГЕРБ и ДПС готвят смяна на Гешев с Борислав Сарафов, предупреди ген. Атанасов

„Изключително важно е да запомним тези три дни от 9 май досега, за да си припомняме, ако някой твърди, че до момента в България е имало правова държава, че съдебната власт е независима и че главният прокурор и ключовите фигури в съдебната система се избират и освобождават по ясни процедури. Нека си припомним час по час развитието и да видим как задкулисието, което монтира Гешев на тази най-овластена позиция, за която той е непригоден, сега в реално време, буквало за 3 дни, успя да мобилизира неформалния си властови ресурс, да задвижи партийни групи, прокурорската колегия, та чак и прокурорски колективи да искат оставката на главния прокурор”, посочи адвокат Михаил Екимджиев.

Гешев може да бъде обвинен и арестуван, ако не избяга, заяви Екимджиев
Снимка: iStock

Екимджиев дава няколко примера за блицкриг в новата българска история.

Един от тях е КТБ и Цветан Василев. От любим банкер на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов се превръща в техен враг номер едно.

“Същото виждаме и в последните три дни. Хора, които със зъби и нокти бранеха Гешев, обясняваха колко велик юрист и е боец срещу мафията, изведнъж се държат като клонирани. Като различни хора в чудовищно съгласие. И за 3 дни успяха да направят по силата на неформални мафиотски зависимости, това, което трима министри на правосъдието не успяха да направят по официалния ред”, посочи адвокатът. И допълни, че при много по-тежки нарушения досега, “бих казал и престъпления”, тази прокурорска колегия беше непоклатима.

Демерджиев за Гешев: Това бездействие не го толерирам (видео)

Адвокатът, който никога не е пестил критики срещу Гешев, сега казва, че изпитва съжаление към него.

“Жал ми е за Гешев, виждайки как хора, които са се клели във вярност, близали са му обувките и са го защитава като предано куче, се обръщат срещу него, сякаш част от причината да се държи така, не са били самите те, като огледало на перверзното му его”, посочи Екимджиев.

Интересно е защо толкова се бърза, коментира адвокатът и сравни случващото се с 10 ноември 1989 г. “Това е типичен номенклатурен пуч, характерен за тоталитарните партии. По сходен начин Тодор Живков беше свален на 10 ноември, за да се осигури контролираният преход и превръщането в капиталисти на бившите комунисти, които вече ги стягаше идеологията идеята за равенство и пролетариат”.

По думите му тези сценарии обичайно са по-добре премерени, случват се в рамките на няколко седмици. Екимджиев допуска, че “явно нещо много важно ще се случи в близките дни”.

“Може би се опасяват, че Гешев ще проговори от САЩ или Дубай, където може би вече се крие”, каза адвокатът. Според него ако сега Гешев проговори, срещу него ще използват неговите похвати. “Той може да казва цялата истина на света, но тези, които му спретнаха този гнусен пуч, ще казват – той е в процедура по отстраняване”, посочи Екимджиев.

Гешев може да бъде обвинен и арестуван, ако не избяга, заяви Екимджиев
Снимка: БулФото

Поискаха отстраняване на Иван Гешев и Ясен Тодоров

Адвокатът е убеден, че Гешев е „брутално предаден и жертван от своите, за да се осигури тяхната ненаказуемост и тази на Борисов и шайката около него”.

“Той би могъл много да говори и колкото по-злепоставен е процедурно, толкова по-лесно ще бъдат опровергавани неговите твърдения, свързани с корупция на Борисов. Затова имат интерес да го накиснат с повече обвинения”, смята Екимджиев.

На въпрос дали има вероятност все пак във Висшия съдебен съвет да не се съберат 17 гласа, колкото са нужни за уволнението на Гешев, Екимджиев отговори: “Вие съмнявате ли се? Свидетели сме на истинската машина на задкулисието. Въпрос на време и процедура е. Трудно ми е да говоря за мнозинството във ВСС с думи, които не са обидни. Това са марионетки, дребни хорица, на които кукловодите им дърпат конците”.

Гешев може да бъде обвинен и арестуван, ако не избяга, заяви Екимджиев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Русофоб,ненавиждащ комунист-зган..

    14 Май 2023

    Комунистическата зган е Мафиотски клан и трябва да бъде изклан,одран и забравен!!!

Покажи всички Скрий

Реакции