<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отстраниха ф...

Вижте първите по рода си кадри в цял размер на Титаник (видео)

17 Май 2023
0 1789

Вижте първите по рода си кадри в цял размер на Титаник. Най-известното корабокрушение в света е заснето както никога досега.

Неразкрити до момента кадри показват кораба “Титаник” при откриването му на дъното (видео)

Това е първото цифрово сканиране в пълен размер на Титаник, който се намира на 3800 м (12 500 фута) дълбочина в Атлантическия океан. То е създадено с помощта на дълбоководно картографиране.

Предоставен е уникален 3D изглед на целия кораб, което позволява да се види така, сякаш водата е източена. Надеждите са, че това ще хвърли нова светлина върху казуса какво точно се е случило с кораба, потънал през 1912 г.

„Все още има основни въпроси, на които трябва да се отговори.“, каза Паркс Стивънсън, анализатор на „Титаник“, пред BBC News.

Според него моделът е “една от първите големи стъпки към придвижването на историята на Титаник към изследване, основано на доказателства – а не спекулации”.

Вижте първите по рода си кадри в цял размер на Титаник (видео)
снимка: ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Титаник е проучван обстойно след откриването на останките през 1985 г. Но той е толкова огромен, че в мрака на дълбините камерите могат да ни покажат само близки моментни снимки на разлагащия се кораб – но никога целия.

Новото сканиране улавя останките в неговата цялост, разкривайки пълен изглед на Титаник. Той се състои от две части, като носът и опашката са разделени на около 800 м (2600 фута). А огромно поле от отломки заобикаля счупения кораб.

Сканирането е извършено през лятото на 2022 г. от Magellan Ltd, компания за дълбоководни карти, и Atlantic Productions, които правят документален филм за проекта.

Подводници, управлявани дистанционно от екип на борда на специализиран кораб, прекараха повече от 200 часа в проучване на дължината и ширината на останките.

Те направиха повече от 700 000 изображения от всеки ъгъл, създавайки точна 3D реконструкция.
Герхард Зайферт от Magellan, който ръководи планирането на експедицията, каза, че това е “най-големият проект за подводно сканиране, който някога е предприемал”.

„Дълбочината му, почти 4000 м, представлява предизвикателство, а на мястото също има течения. Също не ни е позволено да докосваме нищо, за да не повредим останките“, обясни той.

„И другото предизвикателство е, че трябва да се картографира всеки квадратен сантиметър – дори и безинтересните части. Като на полето с отломки, трябва да се картографира калта, но това е част от запълването на този интересен обект.“

Сканирането показва както мащаба на кораба, така и някои дребни детайли, като серийния номер на едно от витлата.

Вижте първите по рода си кадри в цял размер на Титаник (видео)
снимка: ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Носът, сега покрит със сталактити от ръжда, все още е разпознаваем дори 100 години след като корабът е потопен. Отгоре седи палубата за лодки, където зейнала дупка дава поглед към някогашното голямо стълбище.

Опашката обаче е хаотична бъркотия от метални части. Там корабът се е срутил когато се е ударил в морското дъно.

В околното поле с отломки са разпръснати предмети, включително богато украсена метална конструкция от кораба, статуи и неотворени бутилки шампанско. Има и лични вещи, включително десетки обувки..

Паркс Стивънсън, който е изучавал Титаник в продължение на много години, каза, че е бил “шокиран”, когато за първи път е видял сканиранията.

„Позволява ви да видите останките така, както никога няма да можете от подводница. Можете да видите останките в тяхната цялост, можете да ги видите в контекст и перспектива. И това, което ви показва сега, е истинското състояние на останките.”

Той споделя, че изучаването на сканиранията може да предложи нова представа за случилото се с Титаник в онази съдбовна нощ на 1912 г.

„Наистина не разбираме характера на сблъсъка с айсберга. Дори не знаем дали го е ударила по десния борд, както се показва във всички филми – може Титаник да се е заземил на айсберга“, обясни той .

Изучаването на опашката, добави той, може да разкрие начина, по който корабът се е ударил в морското дъно.

Морето взема своето от останките, микробите го разяждат и някои части се разпадат. Историците са наясно, че времето за разкриване на цялата истина леко по леко изтича.

Но сканирането сега позволява останките да останат във времето. Това ще помогне на експертите да се вгледат във всеки малък детайл. Надеждата им е, че Титаник може да разкрие своите тайни.

Видео: The Independent

Вижте първите по рода си кадри в цял размер на Титаник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции