<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180278" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Платили сме б...

Монтана забрани използването на TikTok

18 Май 2023
0 137

Монтана забрани използването на TikTok. Това е първият американски щат, който налага подобна мярка, пише The Guardian.

Губернаторът на щата вече подписа документ, забраняващ на магазините за мобилни приложения да предлагат приложението до следващата година.

Поредна европейска държава забрани TikTok

Този ход е сред най-драматичните в поредица американски ескалации срещу TikTok. Припомняме, че апликацията е собственост на китайската технологична компания ByteDance. Социалната мрежа е обект на все по-голямо внимание заради връзките си с Китай на фона на опасения, че това може да представлява заплаха за националната сигурност.

Федералното правителство и повече от половината американски щати забраниха приложението на правителствени устройства. A администрацията на Байдън заплаши с национална забрана, освен ако компанията майка не продаде акциите си.

Монтана забрани използването на TikTok

По-рано компанията отрече да е споделяла данни с китайското правителство и каза, че няма да го направи, ако бъде помолена.

TikTok коментира в изявление, че законопроектът на Монтана „нарушава правата на първата поправка на хората от Монтана“. И че компанията възнамерява да „защити правата на нашите потребители в и извън Монтана“.

През март главният изпълнителен директор на TikTok Шу Зи Чу беше принуден да защити връзката на компанията си с Китай на двупартийно изслушване в Конгреса. Освен това законодателите критикуваха изпълнителния директор за въздействието на социалната мрежа върху психичното здраве на младите хора.

TikTok е една от най-популярните социални мрежи в света с повече от 100 милиона потребители в САЩ. Остават въпроси за това как ще се прилагат подобни забрани и какво ще бъде тяхното въздействие върху създателите, които използват платформата.

Новият закон на Монтана, който ще влезе в сила на 1 януари, забранява изтеглянията на TikTok в щата. Той ще глобява всяко „юридическо лице“ – магазин за приложения или TikTok – с 10 000 долара на ден за всеки път, когато на някой „се предложи възможност“ за достъп до приложението. Санкциите няма да се прилагат за потребителите.

Очаква се забраната на Монтана да се изправи пред правни предизвикателства. Тя ще послужи и като тестова площадка за “свободна от TikTok Америка”, каквато много национални законодатели са предвидили.

Монтана забрани използването на TikTok

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции