<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180415" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След зимен съ...

Хванаха любопитната мечка, която се разхождаше из Габровско (видео)

18 Май 2023
0 192

Хванаха любопитната мечка, която се разхождаше из Габровско. Животното, което преди дни бе забелязано да се разхожда по път в Габровско, е заловено. Преместено е на отдалечено място в Балкана. Това става ясно от публикация в „Мечешки истории” във Facebook.

Мечката е хваната от екипа на WWF Bulgaria съвместно със служители от Дирекция „Национален парк Централен Балкан”, Владимир Тодоров, който е и част от екипа на „Мечешки истории” и Живко Жеков от СЛРД Чардафон.

„Най-важното за жителите на град Габрово е, че мечката, която беше повод за много вълнения и притеснения, вече е релокирана на отдалечено място в Балкана. Съвместните усилия спомогнаха за успешното улавяне на мечката и ще осигурят спокойствието и безопасността както на местните жители, така и на животното“, се посочва в публикацията.

Мечката вече има поставен и GPS нашийник.

„Това е изключително важно за наблюдение и проследяване на нейните бъдещи движения и адаптация в новата среда“, допълват от „Мечешки истории”.

След зимен сън: мечка реши да се разходи по път в Габровско (видео)

Между 10 и 15 сигнала са подадени за слезли хищници от Балкана в градската среда през последните няколко дни.

“Поведението на мечката е непредсказуемо. При всички случаи трябва да имаме предвид, че това са диви животни и са опасни”. Това казва зам.-директорът на ДГС-Габрово Николай Русев.

Много е важно да запазим дистанция и да не храним мечките, тъй като това е причината да слизат от планината.

Хванаха любопитната мечка, която се разхождаше из Габровско (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции