<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180628" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Днес в 750 учил...

Хиляди унгарци протестираха в подкрепа на учителите

19 Май 2023
0 123

Хиляди унгарци протестираха в подкрепа на учителите. Недоволните се събраха в Будапеща в петък, за да протестират срещу новото законодателство, което ще премахне статута на държавен служител на учителите. Критиците наричат законодателството “Закон за отмъщението”, възприеман като наказание за дългогодишната съпротива на учителите. Те изразиха недоволство и срещу използването на сълзотворен газ срещу тийнейджъри, участвали в демонстрация в началото на май, пише „Дневник“.

Протестите за статута на учителите, който ще засегне и техните доходи, продължават от началото на октомври. Те са мирни, с изключение на един в началото на този месец, когато полицията използва сълзотворен газ срещу ученици, излезли да подкрепят учителите. Полицията използва газа, за да разпръсне хората, които се опитваха да се доближат до офисите на Орбан, които са заградени със строителни огради от 2020 г.

Хиляди унгарци протестираха в подкрепа на учителите
Снимка: iStock

Протестиращи образуваха 10-километрова жива верига в центъра на Будапеща

Инфлацията в Унгария, която сега е 24%, намали заплатите на учителите, които вече бяха под средните за страната и се нареждат на предпоследно място сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в която България не членува.

Правителството на Орбан твърди, че реформата цели да подобри качеството на образованието. Близо 5000 учители вече са заявили, че ще напуснат професията си, ако Законът за статута влезе в сила.

На власт от 2010 г., консервативният националист Виктор Орбан се сблъсква с все по-чести и по-масови обществени протести у дома. Той влезе в сблъсък с ЕС относно демократичните стандарти. Ограничи независимите медии, академичните среди и съдиите и потисна правата на мигрантите и ЛГБТ общността.

Хиляди унгарци протестираха в подкрепа на учителите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Стоян С.

    19 Май 2023

    Не знаех, че е останал човек в Европа, който може да потисне правата на ЛГБТ общността...

Покажи всички Скрий

Реакции