<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151514" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Бахов и...

Протестиращи образуваха 10-километрова жива верига в центъра на Будапеща

18 Ноември 2022
0 234

Протестиращи образуваха 10-километрова жива верига в центъра на Будапеща.

Учители, ученици и родители в Унгария призовават за по-високи заплати и реформи в образованието.

Движението “Искам да преподавам” призова за гражданско неподчинение още през септември. Те протестират и срещу ограничаването на правото им на стачка, пише в. Дневник.

Няколко учители бяха уволнени в средно училище в Будапеща, защото се присъединиха към движението, а премиерът националист Виктор Орбан опитва да преодолее най-тежкото си икономическо предизвикателство, откакто пое властта през 2010 година.

“Това, което наистина ми липсва, е, че не мога да живея живота на човек с диплома”, казва на митинга в Будапеща 43-годишен учител по история, баща на две деца, женен за своя колежка учителка.

От общите им месечни заплати от малко над 500 хил. форинта трудно им остава нещо, след като платят наем и сметки.

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан (видео)

Инфлацията в Унгария вероятно ще достигне 26-годишен връх през следващата година, докато анализатори, анкетирани от “Ройтерс”, очакват икономическият растеж да спре. Форинта се срина до рекордно ниски нива.

Правителството на Орбан заяви, че ще повиши заплатите на учителите, след като Европейската комисия освободи финансирането от ЕС за възстановяване. То беше спряно на фона на спор за върховенството на закона.

Масовата протестна вълна в Унгария започна преди около два месеца. Демонстрантите настояват за по-високи учителски заплати, за учебни програми, свободни от идеология, както и за право на преподавателите на стачка. Те искат и ограничаване на нарастващата инфлация, която подкопава доходите.

Протестиращи образуваха 10-километрова жива верига в центъра на Будапеща

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции