<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП е в списъ...

За първи път български потребители се радват на безплатен ток

22 Май 2023
0 322

За първи път български потребители се радват на безплатен ток. Миналата седмица приключи с нещо нечувано. Цената на електроенергията на свободния пазар у нас за първи път се стопи до нула. На 20 май, в събота, в слънчевия интервал 13-16 ч., 1 мегаватчас ток  струваше 0.00 лв. Това се повтори и в неделя, при това почти през през целия ден – между 10 и 17 ч. Става дума за борсовите котировки в сегмента “Ден напред”, съобщи “Сега”.

Чудото в двата слънчеви дни се дължи на свръхпредлагането на енергия през деня след масираните инвестиции във фотоволтаици в целия регион. Това обясни депутатът Владислав Панев в свой пост във Facebook

В Европа се срещат нулеви и дори отрицателни цени на електроенергията заради слабо търсене и свръхпроизводство. Но у нас такива пазарни стойности се регистрират за първи път. И то в момент, в който ключова производствена мощност – Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, е изключена от електроенергийната мрежа заради планов ремонт. 

За първи път български потребители се радват на безплатен ток

Още безплатен ток?

Народният представител от коалицията “ПП-ДБ” посочва, че заради многото нови мощности, изпозващи енергията на слънцето и вятъра, нулеви цени ще има и занапред. Но подчертава, че е важно да има стабилно ниски цени, през цялото денонощие. А не само когато слънцето грее.

Увеличават тока през лятото, най-скъпо ще е нощното потребление в Западна България

“Има няколко фактора, които ще свършат работа в тази посока – батериите за съхранение (включително ПАВЕЦ “Чаира”), инвестициите в мрежата, свързаността с цяла Европа, а и не само. Големите разлики могат да бъдат компенсирани през системите за съхранение на енергия. ПАВЕЦ „Чаира“ е такава батерия, която може да купува евтино на обяд и да продава скъпо при повишената консумация рано сутрин и късния следобед“, пояснява Панев. 

“Чаира” обаче е извън строя заради тежка авария. А служебният министър на енергетиката неотдавна обясни, че ремонтът ще отнеме много време и много пари. В Плана за възстановяване и устойчивост обаче са предвидени значителни инвестиции в “складове” за енергия. 

За първи път български потребители се радват на безплатен ток

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции