<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В САЩ започва...

Джо Байдън все пак успя да постигне споразумение за държавния дълг

29 Май 2023
0 145

Джо Байдън все пак успя да постигне споразумение за държавния дълг, предаде Mediapool.

Заедно с председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти президентът на САЩ стигна в неделя до окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг. Това се случва само дни преди да бъде обявен първият в историята дефолт на правителството.

“Имаме добри новини. Разговаряхме с Маккарти. Споразумението ще предотврати най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята ни. Председателят на Камарата и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение“, заяви Байдън.

Джо Байдън все пак успя да постигне споразумение за държавния дълг
Снимка: Wikimedia Commons | License details

Докато президентът демократ и лидерът на републиканското мнозинство водиха разговора, преговарящи от двете страни съставяха текста на проектозакона.

Сега ще стане ясно дали Вашингтон отново ще успее за малко да избегне дефолт по американския държавен дълг, както е ставало многократно в историята. Или световната икономика ще навлезе в потенциална криза.

Изпълни ли Джо Байдън обещанията си към американците

Маккарти обеща, че ще спази правилото да обяви законопроекта най-малко 72 часа преди гласуването. Законодателният пакет би могъл да бъде внесен навреме за гласуване в Камарата на представителите още в сряда. А по-късно през седмицата и в Сената.

Дефолт на САЩ би предизвикал парализиране на финансовите пазари и би могъл да доведе до международна финансова криза.

Анализатори смятат, че ще бъдат изгубени милиони работни места. А фондовите пазари ще се сринат и ще заличат трилиони долари от благосъстоянието на домакинствата. 

Джо Байдън все пак успя да постигне споразумение за държавния дълг

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции