<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181815" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп игра на...

В САЩ започват да ядат ГМО кренвирши

29 Май 2023
0 196

В САЩ започват да ядат ГМО кренвирши. Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри производството на кренвирши от свине с редактирани гени.

Това е първият случай, в който регулаторният орган дава такова разрешение на университет, а не на частна компания. Смята се, че този факт може да повиши общественото доверие в генетично модифицираните продукти.

Pfizer иска такса, за да намали доставките на COVID-19 ваксини

В САЩ започват да ядат ГМО кренвирши

Детайли

Учени от Вашингтонския държавен университет (WSU) са използвали инструмента за редактиране на гени CRISPR, за да направят някои подобрения в генетичните характеристики на животните. Свинете с редактираните гени се разработват като „заместители на производителите“. При този метод животните първоначално генетично се редактират. За да станат безплодни, като се изключва генът, отговорен за мъжката плодовитост.

След това на тези животни се имплантират стволови клетки от друг самец. Те дават възможност да произвеждат сперматозоиди, носещи желаните характеристики на втория самец.

Тази високотехнологична форма на селективно развъждане позволява по-широко разпространение на ценни генетични характеристики в животновъдството. Качеството на месото се подобрява. Животните стават по-устойчиви на промените в околната среда.

Ускорение

Същите промени в животните настъпват по естествен път или в резултат на традиционните методи на размножаване. Но за постигането им е необходимо твърде много време. Генното редактиране променя ДНК на животинския организъм много бързо.

Но внедряването на животни с редактирани гени в хранителната верига е сложен процес. Екипът е изразходвал две години и около 200 000 долара, за да получи необходимото одобрение за петте прасета, чиито гени са били редактирани.

В САЩ започват да ядат ГМО кренвирши

Източник: Калдата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции