<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182565" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново удълж...

Финансовата комисия прие ново удължаване на бюджета

01 Юни 2023
0 97

Финансовата комисия прие ново удължаване на бюджета. С 19 гласа „за” Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие ново удължаване на Закона за бюджета за 2022 година, предаде NOVA.

Срокът на удължения бюджет изтича на 10 юни и ако не се приеме ново удължаване или пък нов бюджет за 2023 година, ще има проблеми с редица плащания. Това предупреди служебният финансов министър Росица Велкова.

Финансовата комисия прие ново удължаване на бюджета
Снимка: iStock

Към края на май дефицитът по Консолидираната фискална програма е 1,2 млрд. лева или 0,6% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Фискалният резерв е 10,1 млрд. лева, каза Велкова. Тя уточни, че само малка част от парите от резерва могат да се ползват за плащания. Предстоят такива от 4,1 млрд. лева по проекти по оперативни програми на ЕС, както и 1,3 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

Какво ще се случи, ако не се приеме бюджет до 10 юни? (видео)

Припомняме, че служебният кабинет предложи “удължаване на удължението”. Но не само за няколко месеца, а докато не бъде приет нов бюджет.

С тези свои действия служебната власт цели всички плащания да бъдат осигурени след 10 юни. Това включва пенсиите и тяхната индексация от 1 юли.

Финансовата комисия прие ново удължаване на бюджета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции