<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182817" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Въпреки забр...

Няма пречки пред членството на България за Шенген (видео)

03 Юни 2023
0 156

Няма пречки пред членството на България за Шенген. Това заяви вицепрезидентът на ЕП Евелин Регнер в интервю.

Росен Желязков: Присъединяването към Шенген до края на годината е приоритет на България

“България е написала домашното си за Шенген и няма пречки пред членството ѝ. България трябва да бъде част от Шенген. Това е.”, обясни вицепрезидентът на Европейския парламент пред NOVA.

Регнер е австрийски адвокат и политик. През последните 14 години е член на Европарламента, а от 2022 г. – и вицепрезидент. Тя е част от Алианса на прогресивните социалисти и демократи в Европарламента. Основен фокус в работата ѝ са данъчната справедливост, премахването на неравенството в доходите и защита на правата на жените и равенство на половете.

Днес тя е на специална визита в София и коментира важни теми относно бъдещето на България и не само.

Няма пречки пред членството на България за Шенген (видео)
снимка: iStock/ NOVA

Относно евентуално първата жена премиер в България, Мария Габриел, Регнер коментира, че са работили заедно преди Габриел да стане комисар и че “това е добра стъпка, защото винаги е от полза, когато Европа идва при хората, по-близо до националната политика.”

Коментарът й за присъединяването на България към еврозоната е, че “трябва да се вземе решението дали е по-добре за населението ни или не.” Но според нея “като сигнал към Европа ще бъде добре, защото това е общата ни валута.”

Вицепрезидентът коментира инфлацията и как добре можем да се справим с нея на национално ниво. Според Регнер “едно от решенията е да спре покачването на наемите. Тук държавите трябва да се намесят, а не пазарът да търси решение.”

За одобрението на Истанбулската конвенция от Европейския съюз преди дни, Регнер коментира, че “Истанбулската конвенция е много прост документ. Тя казва „Нямате право върху насилието над жени”. Вицепрезидентът спомена също, че знае, че България чете по различен начин написаното, но няма основание за притеснение. Като отговор на въпроса дали ще бъдем задължени да я примем и дали ще има санкции ако не я, Регнер отговаря, че сме задължени да го направим, щом е взето решение от Съюза.

Няма пречки пред членството на България за Шенген (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции