<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев за бъде...

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 юли (видео)

04 Юни 2023
0 184

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 юли. Това стана ясно от служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Рязък скок на броя на инвалидните пенсии, за сметка на отпуснатите за осигурителен стаж

“Направили сме предложение всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен закон, пари ще има”. Това отбеляза ресорният министър пред NOVA.

Ако предложението на служебния кабинет бъде прието, минималната пенсия от 467 лв. ще стане 523 лв. А средната ще достигне почти 800 лева. Не се предвижда обаче вдигане на тавана за максималните пенсии. И така разходите за пенсии през тази година ще надхвърлят 19 милиарда.

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 юли (видео)
снимка: NOVA/ Unsplash

Той коментира и темата за Сребърния фонд: „Няма предложение, което да казва категорично да бъдат използвани средствата от Сребърния фонд”, твърди министърът. И допълни, че онова, което се предлага, е тези средства и тези със средствата от ЕС да бъдат временни. А при нужда, вместо да бъдат теглени държавни заеми с голяма лихва, да се ползват като една възможност.

„Оставяме на бъдещия министър една перфектно работеща система”. Това заяви министърът на труда и социалната политика. Той пожела успех на наследника си на поста – Иванка Шалапатова, която е номинирана в проектокабинета „Денков-Габриел”.

„На 1 юни одобрихме програма, по която ще окажем подкрепа на 320 хиляди семейства с деца във връзка с повишените разходи за енергия. Те ще могат да получат по малко над 148 лв.”, разкри Лазаров.

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 юли (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции