<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българите са ...

ЕК удължи забраната за внос на украинско зърно до 15-и септември

06 Юни 2023
0 65

Европейската комисия реши да удължи забраната за внос на зърно от Украйна до 15-и септември за България и още 4 страни, съобщава “Дневник”.

България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния ще се възползват от забраната и няма да внасят пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Целта е помогнат на собствените си производители, чиято продукция не може да бъде продадена заради по-конкурентните украински цени.

Търговската комисия към ЕП одобри удължаване на безмитния внос на украинско зърно

ЕК удължи забраната за внос на украинско зърно до 15-и септември
източник: istockphoto

Според Европейската комисия временните ограничения за вноса от Украйна все още са необходими заради проблеми със съхранението на зърното преди събирането на новата реколта. От Брюксел предупреждават, че комисията може да направи преоценка на решението си. Това ще е, в случай че транзитът на украински стоки е възпрепятстван от неоправдани изисквания в една или няколко от петте държави.

Към забраната ЕС отпусна и 156 млн. евро компенсация за фермерите в тези държави. От тях за България са предвидени 26 млн. евро. Земеделците обаче все още не са получили договорените обезщетения от ЕС. Причината е, че Унгария не е премахнала едностранните мерки срещу украинския внос. Това е едно от условията за достъп до парите.

Срокът, поставен от еврокомисията за обезщетяване на засегнатите земеделци, изтича през септември.

ЕК удължи забраната за внос на украинско зърно до 15-и септември

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции