<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183223" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български ар...

Северна Македония се отдалечева от ЕС – Мицкоски заяви, че “няма да има български диктат”

06 Юни 2023
0 327

Северна Македония се отдалечева от ЕС – Мицкоски заяви, че “няма да има български диктат”. Това бяха думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от Mediapool.

Той е категоричен, че най-голямата македонска опозиционна партия няма да гласува подготвените промени в конституцията на страната. Според него те ще вкарат и българския етнос в основния закон.

Промените са основното българско изискване, за да започне Скопие реални преговори за членство в ЕС. Но без подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ не може да се осигури необходимото мнозинство от две трети в парламента.

Северна Македония се отдалечева от ЕС &#8211; Мицкоски заяви, че &#8220;няма да има български диктат&#8221;
Снимка:  Wikimedia Commons | License details

“Ще им кажа, че аз, Християн Мицкоски, ще отида на лидерската среща и от името на огромното мнозинство от народа, който търси защита и очаква да си стъпи на краката, ще кажа, че няма да има конституционни промени и приемане на български диктат“, каза Мицкоски.

В сряда се очаква да има лидерска среща. Промените вече са изготвени и предстои да бъдат приети от правителството. След това ще бъдат насочени към парламента. Очакванията на управляващите са, че могат да бъдат приети до ноември месец.

Пътят на Северна Македония към ЕС минава през София

Промените са в Преамбюла, като след бошняшкия етнос се добавят думите: български етнос, хърватски етнос, черногорски етнос, словенски етнос, еврейски етнос, египетски етнос.

“Няма да позволя да се потъпква волята на народа и да се погазват националните интереси. Македония не е за продан, категоричен е Мицкоски.

Димитър Ковачевски, премиерът, от своя страна коментира, че вариантите са ясни – интеграция в ЕС или изолация.

ВМРО-ДПМНЕ разви мощна антибългарска кампания през последните месеци, а отношенията между двете държави затъват, въпреки че миналата година София се съгласи да отвори под условия вратата на Скопие към ЕС.

След затварянето на българските културни клубове в страната и побоя над Християн Пендиков напрежението се покачи.

Сега, ресорът отива в новата външна министърка Мария Габриел, която доскоро бе еврокомисарка.

Северна Македония се отдалечева от ЕС – Мицкоски заяви, че “няма да има български диктат”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции