<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183548" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сеизмолог тв...

Столична община отново започва представена като “санитарна” сеч в Борисовата градина

08 Юни 2023
0 179

Столична община отново започва представена като “санитарна” сеч в Борисовата градина. Това решение обаче поражда напрежение, пише “СЕГА”.

Притеснения изказват от Столичния общински съвет и екозащитни организации. Те са във връзка с подхода при извършването на инвентаризацията и анализа на дърветата, които е нужно да бъдат премахнати.

На последното заседание на комисията по околната среда общинската дирекция “Зелена система” представи информация, според която екип на Лесотехническия университет е маркирал увредени и опасни дървета и клони в нов район на най-големия парк в София. Дърветата за премахване са маркирани с оранжев спрей, а за кастрене – със син.

Заради безхаберие са унищожени стотици дървета в парк “Кайлъка” (снимки)

От дирекцията поясняват, че през април т.г. комисия от Столична община и СОС, споменатия университет и от Регионална дирекция на горите е проверила и приела маркирането. С предоставянето на информацията дирекцията поиска екокомисията да одобри бъдещото прочистване.

Столична община отново започва представена като &#8220;санитарна&#8221; сеч в Борисовата градина
източник: https://www.sofia-code.org/760/борисовата-градина/

В материалите обаче липсва информация колко точно дървета ще бъдат премахнати или окастрени.

Против одобряване на искането на “Зелена система” се изказа общинският съветник Марта Георгиева от “Демократична България”.

По думите ѝ Столична община действа на едро, а подходът към подбора на дърветата следва разпоредбите на Закона за горите, който не е приложим за градски паркове и урбанизирани територии.

Целта на този закон е да осигури дърбодобив и последстващо възстановяване на горите, докато в София говорим за стогодишни дървета. Премахването на сухи и болни дървета в Борисовата градина се регулира от общинска наредба. Тя категорично изисква отсичането на всяко дърво да е съпроводено от експертно становище. В предоставените ни документи такива липсват.”, коментира Георгиева.

 “За всеки отделен случай има разрешително, придружено с експертна оценка. В предишните етапи инвентаризацията не е изпълнена изцяло именно заради предписанията на комисията по околната среда.”, опонира шефът на “Зелена система” Димитър Данчев. Георгиева поиска становищата да бъдат приложени към документите. Но шефът на комисията Лорита Радева от ГЕРБ не подложи искането ѝ на гласуване. 

Обществото е силно притеснено от тези сечи. За да няма обществено недоволство и нови скандали, е необходима информация, карта с индивидуализирано представяне на планираните дървета. Така и не разбрах колко ще са те.“, коментира Вера Стаевска от организация “Зелени закони”. 

Въпреки това искането за нова санитарна сеч в Борисовата градина е одобрено с гласовете на ГЕРБ и ВМРО.  

Преди години в “Господарите” забелязахме маскиране като “санитарна” на незаконна сеч

През 2016 година в наш репортаж представихме сходен на сегашния казус. Общината отново беше обявила, че ще извършва санитарна сеч в парка, но уви – много от премахнатите дървета бяха напълно здрави.

Господарите питат: Санитарна ли е сечта в Борисовата градина?

Внимателно ще проследим дали и този път не се касае за точно такава.

Столична община отново започва представена като “санитарна” сеч в Борисовата градина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции