<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183597" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конфликти в Н...

След като вкара в Конституционна комисия Пеевски, ДПС има и предложения за промени

08 Юни 2023
0 256

След като вкара в Конституционна комисия Пеевски, ДПС има и предложения за промени. Те бяха публикувани по-рано днес.

Сред предложенията е разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета – на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, а членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от 2/3.

Депутатите гласуваха номинацията на Делян Пеевски за член на Конституционната комисия

Има идея членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

От партията предлагат също така сегашните членове по право във ВСС – главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието – да не участват в новите два съвета, пише БНТ.

След като вкара в Конституционна комисия Пеевски, ДПС има и предложения за промени

Какво още е разписано в проекта?

В текста се посочва да се премахне правомощието на главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Така обвинител номер 1 няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове. Слага се и край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

В същото време остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

От Движението за права и свободи изтъкват, че промените са изготвени още в началото на 2022 г. и отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

Припомняме, че на вчерашното заседание на Народното събрание депутатите гласуваха номинацията на Делян Пеевски за член на Конституционната комисия.

Народните представители приеха предложението на първо и второ четене със 109 гласа “За”, 67 “против” и 8 “въздържали се”. Представителите на ГЕРБ-СДС, ИТН и ДПС подкрепиха предложението с пълно мнозинство, докато противопоставилите се бяха от ПП-ДБ и БСП.

Целия документ на ДПС можете да прочетете по-долу:

След като вкара в Конституционна комисия Пеевски, ДПС има и предложения за промени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • 2023

    11 Юни 2023

    как е възможно толкова години този красавец да управлява в кочината?

Реакции