<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183652" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първа победа ...

Ето за какво ЕС дава на България над 380 милиона лева

08 Юни 2023
0 152

Ето за какво ЕС дава на България над 380 милиона лева – за реализация на четири проекта за модернизиране на електрическата мрежа, предаде “Дневник”.

Те са свързани с развитие на интелигентна енергийна инфраструктура. Това ще се случи чрез разпространение на т. нар. “интелигентни измервателни уреди” сред крайните клиенти. Подпомагането на инвестициите, които енергийните дружества трябва да направят, за да модернизират разпределителните мрежи, така че данните от умните електромери да могат да се ползват, също е част от плана.

Ето за какво ЕС дава на България над 380 милиона лева

Един от проектите е модернизация и развитие на енергийната мрежа в Югоизточна България.

Финансиранео е част от Европейския фонд за модернизация. Парите са осигурени от средствата, с които замърсителите купуват квоти за емисиите си през Схемата за търговия с емисии.

“Тази инвестиция показва как поставяне на цена на замърсяването може да генерира приходи, които да бъдат реинвестирани в чиста и достъпна енергия за европейските граждани и бизнеса”. Това заяви говорител на Европейската комисия.

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз – Северозападна България (видео)

Десет държави от източна и централна Европа с по-ниски доходи имат достъп до европейския Фонд за модернизация. Те могат да кандидатстват за пари за подпомагане на енергийния им преход и декарбонизацията.

2.4 млрд. евро за 31 проекта в тазгодишния прозорец за финансиране си разпределят общо 7 държави.

2.1 млрд. от парите отиват в Румъния и Чехия. Прага е защитила инвестиции за енергийна ефективност на обществените сгради. А в Румъния средствата ще отидат за газификация, която да замени въглищната енергия и за производството на възобновяема енергия.

Ето за какво ЕС дава на България над 380 милиона лева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции