<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183987" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин: Да, ням...

Русия иска да саботира мащабна среща на ООН за климата, на която България може да е домакин

10 Юни 2023
0 146

Русия иска да саботира мащабна среща на ООН за климата, на която България може да е домакин, предаде “Дневник”.

Държавата възнамерява да попречи на страните от Европейския съюз да бъдат домакини на международните преговори на ООН за климата през следващата година. А България е една от държавите, изявили желание да бъде мястото на срещата СОР29. Това е най-авторитетният световен форум за справяне с климатичните промени.

Информацията съобщава Reuters. От там се позовават се на имейли за вътрешна употреба. Агенцията коментира, че те говорят за потенциален неуспех в съревнованието с Азербайджан и Армения.

Информационната агенция споменава имейл, на който досега не е давана публичност. В него руската делегация казва, че страните от ЕС са възприели “политизиран” подход при определянето на страната домакин. И това е довело до блокиране на подкрепени от Русия кандидати.

Русия иска да саботира мащабна среща на ООН за климата, на която България може да е домакин

“Разумно е да се смята, че страните от ЕС, водени от политиката на Брюксел, нямат капацитета да служат като честни и ефективни посредници на глобалните преговори за климата съгласно UNFCCC (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата – бел.ред.)”. Това се казва в имейла.

Европейците искат действия за климата, но нямат желание да ги предприемат

На миналогодишната конференция на ООН за климата, президентът Румен Радев посочи, че страната ще желае да бъде домакин на събитието. В края на май България продължаваше да настоява за кандидатурата си с подкрепата на други страни от ЕС.

Тази седмица обаче България състави ново правителство, което все още не е потвърдило, че все иска да бъде домакин. Българското министерство на околната среда не отговори на искане за коментар в сряда.

Намесата на Москва показва как геополитическите спорове след нахлуването на Русия в Украйна миналата година усложняват глобалните усилия за борба с изменението на климата. Освен това съществува риск от забавяне на окончателния избор на домакин на COP29. Това, от своя страна, може да намали времето за подготовка за събитието.

Съобщението от април е на руската делегация към UNFCCC, климатичния орган на ООН, и е изпратено до други представители на източноевропейските държави. Специалният представител на президента на Русия по климата Руслан Еделгериев отказа да потвърди дали Русия ще се противопостави на българската кандидатура.

Русия иска да саботира мащабна среща на ООН за климата, на която България може да е домакин
Снимка: iStock

“България не е единственият кандидат за домакин на COP29 през 2024 г. Въпросът ще се решава в строго съответствие с процедурите, предвидени от Рамковата конвенция по изменение на климата, UNFCCC”. Това каза Еделгериев в писмен отговор на въпроси.

Председателството на Русия в СС към ООН: “шамар в лицето на международната общност“

България и Армения се кандидатираха за домакин на срещата на върха. Това е позиция, която може да донесе международен престиж и възможност за насърчаване на вътрешните усилия за борба с изменението на климата – както и разходи, интензивно внимание и контрол от медиите и големи логистични изисквания.

Азербайджан добави името си към надпреварата тази седмица. “Азербайджан е готов да бъде страната домакин на такова важно събитие”. Това каза Умайра Тагиева, заместник-министър на екологията и природните ресурси на Азербайджан, пред Reuters в сряда в първото публично потвърждение след спокулации за кандидатура на страната.

Русия иска да съботира мащабна среща на ООН за климата, на която България може да е домакин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции