<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184069" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какви ще ...

Над две трети от българите имат затруднения с покриването на ежедневните си разходи (видео)

11 Юни 2023
0 110

Над две трети от българите имат затруднения с покриването на ежедневните си разходи. Това показват данни от Националната статистика за домашните бюджети, съобщи NOVA.

Освен на драстичния ръст на цените на стоки и услуги в последните месеци, това се дължи и на факта, че 3/4 от анкетираните казват, че доходите им са замразени.

За да изкара допълнителни парички към пенсията си, Цветана Велева продава цветята от градината си на Женския пазар.

„Цяла седмица не мога да ги продам. Хората казват „Как да ги купим, г-жо, като не се ядат. Ние гледаме първо да има какво да сготвим, споделя възрастната жена.

Над две трети от българите имат затруднения с покриването на ежедневните си разходи (видео)

За цвете при Цветанка се спира Офелия. „Гледам да купувам от възрастните хора, които едва свързват двата края. Много ми е мъчно”, споделя жената.

Българите пестят пари дори от електричество. Средно 31,2% от домакинствата са ограничавали потреблението през първото тримесечие на годината. 

„Пускаме пералня след 22.30 ч. Купуваме по-ниско качество продукти”, коментира икономистът Стоян Панчев. По думите му, ако не сме получили увеличение на заплатата през последните месеци, на практика сме обеднели.

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз – Северозападна България (видео)

74,6% от анкетираните са заявили, че заплатите им са били замразени. Николета, която е на пазара със сина си, се опитва да се пребори с инфлацията като е спряла да купува ненужни неща.

„Единственият начин човек да си повиши доходите в днешно време е, ако смени работното място. Това обаче е свързано с много стрес”, коментира жената.

Над две трети от българите имат затруднения с покриването на ежедневните си разходи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции