<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От един прези...

Ето кой наследява фондовата империя на Джордж Сорос

11 Юни 2023
0 301

Ето кой наследява фондовата империя на Джордж Сорос – синът му Александър Сорос. Американският финансист предава контрола върху империята си на стойност 25 милиарда долара на своя биологичен наследник.

Според публикация на “The Wall Street Journal”, съветът на директорите на 92-годишната фондация “Отворено общество” на Сорос е избрал сина му Александър за председател още през декември.

37-годишният Алекс наследява баща си и заема длъжността президент на комитета за политически дейности на Сорос. Алекс Сорос е и единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management. Това е фирмата, която управлява средствата на фонда и на семейството.

Ето кой наследява фондовата империя на Джордж Сорос
Снимка:  Wikimedia Commons | License details / Creator: Picasa 3.0 

Според говорител на бизнесмена, по-голямата част от 25-те милиарда долара през следващите години ще отидат във фондация “Отворено общество”. В същото време около 125 млн. долара ще бъдат предназначени за комитета за политически дейности.

Имало е съмнения, че Джордж Сорос ще се оттегли от поста си. В едно интервю той заявил, че “по принцип” не иска фондът да “премине в ръцете на някое от децата”. По преценка на финансиста фондът трябва да се управлява от “този, който е най-подходящ за това”.

Очевидно Алекс е спечелил доверието на баща си, тъй като често го е замествал при пътувания до офисите на организацията по света. “Той го заслужава”, добави Джордж Сорос, цитиран от изданието.

Благотворителната организация ще продължи да се бори за избирателните права на гражданите, равенството между половете и правото на аборт. Александър Сорос е “лявоцентристки настроен”, израснал “смутен от богатството на семейството си”, пише още медията.

В свое интервю Сорос-младши отбелязва, че ще подкрепя американски леви политици. Той изразява притеснение от това Доналд Тръмп да се върне на президентския пост в САЩ.

Джордж Сорос дава 1 милиард долара за създаване на мрежа от либерални университети

Позицията му в политиката предполага значителна финансова роля на фондациите на Сорос в предстоящите президентски избори в САЩ, пише вестникът. Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Конгреса и държавни лидери – бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Фондация “Отворено общество” на Сорос дарява около 1,5 млрд. долара годишно на групи, които защитават правата на човека и насърчават демокрацията в различни страни. Сорос дарява средства и на университети и образователни организации.

Ето кой наследява фондовата империя на Джордж Сорос

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции