<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184354" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правосъдният...

Прокуратурата възобнови случая “Турски поток”

13 Юни 2023
0 350

Прокуратурата възобнови случая “Турски поток”. Toва е нов удар срещу ГЕРБ, пише Mediapool.

Става дума за строежа на транзитния газопровод през България от Турция до Сърбия, наричан у нас “Балкански” или “Турски поток”. Потенциален клиент на прокуратурата може да се окаже бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Борисов, Путин, “Турски поток”… и още нещо (видео)

Хипотетечно може да бъде засегнат и изпълнителният директор на държавния газов оператор “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Предстои да се види какви ще са действията на Софийската градска прокуратура (СГП), на която в понеделник Софийската апелативна прокуратура върна случая с “Турски поток”.

Прокуратурата възобнови случая &#8220;Турски поток&#8221;

СГП е отказала да образува досъдебно производство по сигнал за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на продължението на газопровода “Турски поток” в България. Но след служебна проверка на този акт Софийската апелативна прокуратура го отменя, защото “крайният извод на първоинстанционната прокуратура е прибързан и неправилен”. Това пише в съобщението на втората инстанция, цитирано от Mediapool.

Според нея в сигнала има посочени установени от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки. “Дадени са мотивирани указания относно прилагането на материалния и процесуалния закон”, допълват от апелативната прокуратура.

Миналия август правителството на Кирил Петков обяви, че проверка на газопровода като пример на корупцията на руския президент Владимир Путин, е открила натиск от страна на Теменужка Петкова при провеждането на обществена поръчка от “Булгартрансгаз” за строежа на 440-километровото трасе през българска територия. То бе изградено скоростно за близо 3 млрд. лв. от саудитски консорциум, чийто избор първоначално се обжалваше. После договорът с него бе сключен, а се оказа, че изпълнителят “Аркад” е наел като подизпълнители част от “конкурентите си”.

Констатациите от проверката на кабинета “Петков” бяха предадени на ДАНС, МВР и екоминистерството. По-късно в прокуратурата бе внесен сигнал за нередностите около строежа на “Балкански (Турски) поток”.

Прокуратурата възобнови случая “Турски поток”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции