<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183897" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Божков се прибира през ГКПП “Кулата”?

09 Юни 2023
0 4213

Божков се прибира през ГКПП “Кулата”? Информацията е разпространена от няколко издания, сред които и Offnews. 19 oбвинения са повдигнати срещу Васил Божков. Те са по целия спектър на Наказателния кодекс. Той вероятно до часове ще пристигне от Гърция.

В района на ГКПП са се появили коли на „Съдебна охрана“, които да го поемат. Информация за посрещачи от охраната на съдебната власт публикуват и локалният “Струма”, и “Пик”. Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел. От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Възможно е прокуратурата да му гарантира статут на защитен свидетел. А в замяна да очаква той да даде показания за корупционни процеси по висшите етажи на властта в България.

Технически и юридически влизането на Божков в България от Гърция е възможно, без да бъде задържан в южната ни съседка. Още през март т. г. стана ясно, че Васил Божков е свален от издирване от Интерпол, където за него имаше издадена червена бюлетина.

През декември 2019 г. срещу него беше подаден сигнал в прокуратурата от неговите съдружници в компанията „Еврофутбол“, братята Цветомир и Боян Найденови. В сигнала те твърдяха, че Божков ги е заплашвал с убийство, ако не му прехвърлят дялове от техни компании. Два дни по-късно олигархът напусна страната и замина за Дубай.

Божков се прибира през ГКПП &#8220;Кулата&#8221;?

Васил Божков: Готов съм да съм защитен свидетел срещу Борисов

Тогава прокуратурата повдигна първоначално на бизнесмена 7 обвинения

Те с времето се увеличиха до 19, включително за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, които впоследствие нарастват до осемнайсет. Разпитани са над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283,00 лв.

Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни ревизии, част от които все още не са приключили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени. Божков беше обявен за издирване чрез Интерпол, но поради липса на двустранни споразумения с ОАЕ, екстрадицията му беше невъзможна.

На 16 май т. г. Васил Божков обяви, че е готов да се върне в България. “Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел”, написа той във Фейсбук.

Това се случи на фона на сътресенията по високите етажи на прокуратурата. Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев беше обявил, че няма да подаде оставка и даде заявка “да измита политическия боклук от парламента”. Хазартният бос, който от 2020 г. се намира в Дубай, коментира този казус така: “Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец.”

Божков се прибира през ГКПП “Кулата”?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции