<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184612" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делът на Герм...

Ердоган: Турция няма да пусне Швеция в НАТО, ако не спре антитурските протести

14 Юни 2023
0 125

Ердоган: Турция няма да пусне Швеция в НАТО, ако не спре антитурските протести. Това заяви турският президент пред репортери по време на полет на връщане от Азербайджан във вторник, предаде Reuters.

Турция не може да подходи положително към кандидатурата на Швеция за НАТО, докато “терористи” протестират в Стокхолм и турската позиция ще бъде изяснена още веднъж на разговори с шведски официални лица в Анкара в сряда”. Това бяха думите на Реджеп Ердоган.

Ердоган направи коментара си преди официални представители на Турция, Швеция, Финландия и НАТО да се срещнат в сряда в Анкара за разговори в опит да бъдат преодолени възраженията на Турция, които забавиха кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Ердоган: Турция няма да пусне Швеция в НАТО, ако не спре антитурските протести

Турция ратифицира през март кандидатурата на Финландия. Но все още възразява Швеция да се присъедини към алианса

Унгария също блокира шведското членство. Турция обвини Стокхолм, че укрива членове на кюрдски въоръжени групировки, които смята за терористи.

Ердоган не иска Швеция в НАТО (видео)

Швеция твърди, че е спазила своята част от сделката, сключена с Турция в Мадрид и целяща да отговори на опасенията за сигурността на Анкара. Включително въвеждайки нов антитерористичен закон този месец. В него се казва, че следва националното и международното право за екстрадирането.

Напрежението между Турция и Швеция беше подхранено от протест срещу Турция и НАТО в Стокхолм миналия месец. На него беше прожектирано върху сградата на парламента знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК). Кофликтът произтече поради факта, че тя е забранена в Турция, както и в Европейския съюз.

“Това не е само въпрос на поправка в закон или конституционна промяна. Каква е работата на полицията там? Те имат законови и конституционни права, трябва да упражняват правата си. Полицията трябва да предотвратява тези (протести)“, категоричен е Ердоган.

Той посочи, че в деня, в който е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано този месец, подобен протест се е провел в Стокхолм. Добави, че също така е казал на Столтенберг, че Швеция трябва да предотвратява подобни действия, за да осигури турското одобрение за членството си в НАТО.

След срещата си с Ердоган Столтенберг заяви, че сделка за присъединяване на Швеция към алианса може да бъде постигната преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец.

Ердоган: Турция няма да пусне Швеция в НАТО, ако не спре антитурските протести

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции