<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР погна "Въ...

Задържаха нападателя на Кадриески в Северна Македония

14 Юни 2023
0 148

Задържаха нападателя на съпредседателя на сдружението на българите “Шемето” Бекир Кадриески в Северна Македония, предаде БТА.

Те призоваха за “въздържане от предварителни квалификации до пълното изясняване на случая”.

Предприети бяха бързи и ефикасни действия, взети са показания от свидетели, случаят е изяснен. Това каза министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски. 

Той беше казал, че “има противоречиви информации в събраните материали по отношение на причините за случилото се. Бих оставил органите на място и прокуратурата да изяснят станалото”.

Според него най-важното е, че е имало бърза реакция от страна на полицията и извършителят е установен. А прокуратурата ще прецени каква е квалификацията на случая.

Пребит е председател на българското културно дружество в Северна Македония

Вчера (13 юни) Кадриески – македонски гражданин с българско самосъзнание, съобщи, че е бил пребит от непознат в град Струга.

Задържаха нападателя на Кадриески в Северна Македония

По време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите “мръсен българин”.

Телевизия Сител съобщава, базирайски се на съдебни източници в Струга, че става дума за нарушаване на обществения ред с кавга и викове. Нападателят сам отишъл в полицията. Там той казал, че не е удрял Кадриески и че двамата имали сметки за уреждане от по-рано.

От Министерството на външните работи на Северна Македония коментираха, че “това събитие не трябва да хвърля сянка върху институционалните усилия (в Република Северна Македония) за отстояване на правата и интересите на по-малките общности, включително усилията за конституционни гаранции за правата им, включително и за българската общност”.

Министерството призова “обществеността и политическите субекти от България да дадат възможност на държавните институции да изяснят обстоятелствата около събитието и да действат съобразно със законовите разпоредби”.

Кадриески разказа пред БТА, че не познава нападателя си.

Групата е била от няколко човека, но прекият нападател е бил един, когото не познава лично. Той го е обиждал без причина и е започнал да го удря в корема, докато останалите са го държали. Кадриески все още е в болница и казва, че му се вие свят и не се чувства добре.

Това е втори подобен случай, след като в началото на годината бе пребит секретарят на сдружението “Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков.

Задържаха нападателя на Кадриески в Северна Македония

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции