<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184679" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп пледир...

Еврокомисията отправи обвинения срещу Google

14 Юни 2023
0 188

Еврокомисията отправи обвинения срещу Google. Технологичният гигант вероятно ще трябва да продаде част от доходоносния си бизнес с рекламни технологии, ако иска да избегне “най-суровата глоба” до момента, налагана от Европейската комисия, която има функции на регулатор, предаде Дневник.

Бизнесът с рекламни технологии представлява 79% от общите приходи на гиганта миналата година. Рекламните приходи за 2022 г., включително от услуги за търсене, Gmail, Google Play, Google Maps, реклами в YouTube, Google Ad Manager, AdMob и AdSense, възлизат на 224.5 милиарда долара. Евентуалната глоба може да засегне 10% от годишния глобален оборот на компанията.

Комисията изложи обвинения в сряда, две години, след като започна разследване срещу Google за злоупотреба с господстващо положение на пазара, подозирайки компанията във фаворизиране на собствените ѝ рекламни услуги.

Еврокомисията отправи обвинения срещу Google
Снимка: iStock

Според еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер Google може да се откаже от своите инструменти за продажба, DFP и AdX. „По този начин ще сложим край на конфликтите на интереси“, коментира Маргрете Вестагер.

Комисията смята, че злоупотребата с господстващо положение е започнала още през 2014 г., като Google е облагодетелствал собствената си рекламна борса AdX в търга за избор на реклами от своя доминиращ издателски рекламен сървър DFP. Нарушение е установено и по начина, по който инструментите на AdX за купуване на реклами от Google Ads и DV360 поставят оферти на рекламни борси.

От компанията обявиха, че не са съгласни с обвинението на комисията.

Разследването на комисията се фокусира върху тесен аспект на нашия рекламен бизнес и не е ново. Не сме съгласни с мнението на Европейската комисия“, каза в изявление Дан Тейлър, вицепрезидент за глобалните реклами.

Еврокомисията отправи обвинения срещу Google
Снимка: iStock

Рекордната глоба на Google за нарушаване на конкуренцията бе потвърдена от Европейския съд

Европейският съвет на издателите, който подаде жалба до комисията миналата година, приветства обвинението. Според него Google дава скрито предимство на своите собствени технологични услуги за онлайн дисплейна реклама. А това е в ущърб на конкурентни доставчици на услуги за рекламни технологии, рекламодатели и онлайн издатели.

Еврокомисията отправи обвинения срещу Google

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции