<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наводнен е уч...

Падна гнездото на най-популярната двойка щъркели в Драгушиново (снимки)

18 Юни 2023
0 783

Падна гнездото на най-популярната двойка щъркели в Драгушиново. От валежите пострада и най-известната двойка щъркели, които всеки можеше да наблюдава на живо от камерите на Българското дружество за защита на птиците. Гнездото им в самоковското село Драгушиново е паднало от проливните дъждове през последните дни.

НА ЖИВО: Щъркеловото семейство от село Драгушиново се сдоби с първо яйце

„Гнездото на щъркелите Драга и Драга в с. Драгушиново, което наблюдаваме на живо с камера, падна вчера вследствие на дъждовете от последните дни! За съжаление, двете щъркелчета, които все още не могат да летят, пострадаха при инцидента“, написаха във Facebook от Българското дружество за защита на птиците.

Малките щъркелчета са спасени от младежи, които бързо са прибрали птиците. Те вече са в Центъра за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора, където ще са под грижите на опитни лекари. А двойката родители вероятно ще изградят гнездото си отново.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят новото си гнездо.

Падна гнездото на най-популярната двойка щъркели в Драгушиново (снимки)

„Случаят демонстрира нагледно проблема, по който БДЗП и ЕРМ „Запад“ АД работят заедно. Опасността за щъркелите и за мрежата от рисковите и недобре осигурените гнезда. В рамките на съвместния ни проект „Живот за птиците“ към момента са поставени около 950 нови щъркелови платформи“. Това допълват от Българското дружество за защита на птиците.

Падна гнездото на най-популярната двойка щъркели в Драгушиново (снимки)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции