<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185884" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кристиано Ро...

Косатки нападат лодки край Испания и Португалия и никой не знае защо

22 Юни 2023
0 303

Косатки нападaт лодки край бреговете на Пиренейския полустров, но никой не знае защо, пише онлайн изданието LiveScience. Експерти смятат, че останалата част от популацията копира това поведение.

Сигнали за агресивни срещи с косатки край бреговете на Испания и Португалия се появяват през май 2020 г. От тогава те стават все по-чести, като до момента надхвърлят 500, според проучване, публикувано през юни 2022 г. в списанието Marine Mammal Science.

Нападенията изглежда са насочени главно към ветроходни лодки и следват ясен модел. Морските бозайници се приближават откъм кърмата, за да повредят руля. При атаките няма пострадали, тъй като животните не са показали интерес към хората на борда.

Понастоящем, основната теория на учените е, че става въпрос за травматизирана косатка, която е инициирала нападенията след „критичен момент на агония“. След това тя е разпространила поведението сред останалите чрез “социално обучение”.

Косатки нападат лодки край Испания и Португалия и никой не знае защо
източник: istockphoto

Мъртва косатка със стомах, пълен с пластмаса, изплува на английския бряг

Инцидентите

Последният случай е от 4-и май, когато три косатки блъскат яхта край Гибралтарския пролив и разбиват руля.

Малките разтърсиха руля отзад, докато голямата многократно даваше на заден и се блъскаше с пълна сила отстрани на лодката.“ споделя капитанът Вернер Шауфелбергер.

След това двете малки косатки забелязаха техниката на по-голямата и с леко забързване също се блъснаха в лодката.“, добавя той.

Испанската брегова охрана спасява екипажа и изтегля лодката до гр. Барбате, но тя потъва на входа на пристанището.

Два дни по-рано група от шест косатки напада друга платноходка, плаваща в пролива. Грег Блекбърн, който е на борда, наблюдава как майката се опитва да научи малкото си как да атакува руля.

Определено беше някаква форма на обучение или трениране.”, споделя той.

Косатки нападат лодки край Испания и Португалия и никой не знае защо

Експертите смятат, че женска косатка, която те наричат Бялата Гладис, стои в основата на нападенията. Според тях тя е претърпяла сблъсък с лодка или заклещване по време на незаконен риболов, което е отключило защитен механизъм.

Не смятаме, че косатките учат по-малките, въпреки че поведението се е разпространило сред тях вертикално, просто чрез имитация. А по-късно и хоризонтално, защото го смятат за нещо важно в живота си.“, казва Алфредо Лопес Фернандес, биолог от университета в Авейро в Португалия и представител на Atlantic Orca Working Group.

Други изследователи предполагат, че необичайното поведение може да е форма на игра или нещо, което те наричат “модно поведение” – действие, инициирано от един или двама индивиди, което е временно възприето от другите, след което бива изоставено.

„Те са невероятно любопитни и игриви животни, така че това може да е по-скоро нещо като игра, а не форма на агресия.“, казва Дебора Джайлс, изследовател на косатки в Университета Вашингтон.

Косатки нападат лодки край Испания и Португалия и никой не знае защо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции