<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186529" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Тагарев: Политици всяват страх и разпространяват лъжи под диктовка от Кремъл (видео)

27 Юни 2023
0 308

Тагарев: Политици всяват страх и разпространяват лъжи под диктовка от Кремъл. Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев разясни пред NOVA какъв вид помощ изпращаме към Украйна.

В момента върви много масирана кампания на манипулация и дезинформация и откровени лъжи. Срещу всичко това, което прави правителството и армията. За съжаление в тази пропаганда се включват и лидери на парламентарно представени политически партии. И не само на една.”, говори Тагарев относно изпращането на “жива сила” в Украйна.

“Всички политици са наясно какво е решението на Народното събрание. То казва “обучение на бойни медици”, които ще дойдат у нас. И изпращане на инструктори, които ще работят на наша територия или на територията на наши съюзници.” разяснява Тагарев.

Това се интерпретира абсолютно целенасочено от лидери на политически партии. Единият въпрос ми беше поставен от БСП. И беше използван терминът “жива сила”. Аз обясних, че използването на този термин е само с цел да се плашат хората. Същият термин беше използван от г-жа Корнелия Нинова в телевизионно интервю. Това е пряко в интересите на Кремъл. Тук няма нищо европейско, няма никакви български интереси.” говори още той.

За помощта за Украйна

Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет.”, обяснява Тагарев.

По думите му е трудно да се изчисли стойността на това, което изпращаме, тъй като става въпрос за стара техника, която е закупена “при една друга икономика, при изкуствени цени“.

Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия и са годни. Някои от тях ще минат определени проверки. Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците ни.”, заяви Тагарев.

Проф. Тодор Тагарев: НАТО незабавно да поеме отбраната на въздушното ни пространство

Тагарев: Политици всяват страх и разпространяват лъжи под диктовка от Кремъл (видео)

Министърът на отбраната коментира и случая с взривовете на боеприпаси в склад край Карнобат.

“Сега, някак си, много удобно се случват тези взривове. Даже вече забелязах една пропагандна линия от Русия, поета с голям ентусиазъм от прокремълски движения в България. Това било “партизанска акция”. Това е последната нишка на пропагандата на Кремъл. Тук няма да се извинявам на тези лумпени да добият някакво самочувствие.”, говори Тагарев.

Cтраната ни се подготвя да се включи и в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Тази инициатива се развива в 3 направления: Първото е предоставяне на боеприпаси от складовете на страните членки. Второто е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото направление е да се увеличи производствения процес.

Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива.”, каза Тагарев.

Тагарев: Политици всяват страх и разпространяват лъжи под диктовка от Кремъл (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции