<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122195" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Проф. Тодор Тагарев: НАТО незабавно да поеме отбраната на въздушното ни пространство

15 Март 2022
0 1991

Проф. Тодор Тагарев призова НАТО да поеме контрола на въздушното пространство на България. Това написа самият той във Facebook профила си. Тагарев бе предложен по-рано за поста министър на отбраната, но изненадващо на тази позиция беше назначен Драгомир Заков.

Коментарът му идва ден, след като президентът Румен Радев поиска само български пилоти и самолети да охраняват нашето небе.

Радев поиска български самолети да охраняват въздушното ни пространство

Проф. Тодор Тагарев: НАТО незабавно да поеме отбраната на въздушното ни пространство
Булфото
Ето и пълният текст:

Какво бих посъветвал министър-председателя днес (ако бях съветник):

Какво бих посъветвал министър-председателя днес:
Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни:

  • Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск
  • Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл
  • Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване “свой-чужд”, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.

Правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно.

Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Да прекратим театъра с “българския батальон с дефицити” и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО.

Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дронове вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници.

Проф. Тодор Тагарев: НАТО незабавно да поеме отбраната на въздушното ни пространство

Източник: Todor Tagarev

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции