<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мълния удари ...

Малария се появи в САЩ за първи път от 20 години

27 Юни 2023
0 199

Малария се появи в САЩ за първи път от 20 години насам, алармират здравните власти в страната и световните медии.

Маларията, потенциално смъртоносна болест, причинена от паразит, пренасян от комари, навлиза в САЩ. Три нови случая – един в Тексас и два във Флорида – тревожат здравните власти, защото са били локално придобити. Това означава, че комар в страната е носител на паразита, пише New York Post.

Това не се е случвало от 2003 г. в окръг Палм Бийч, Флорида, според Центровете за заболявания и превенция.

Почти всички случаи на малария, наблюдавани сега в САЩ, са от хора, които са пътували извън страната, където са били изложени на комари, пренасящи болести. Но тези три нови случая – наблюдавани при хора, които не са пътували в чужбина – пораждат опасения, че местните комари могат да разпространяват болестта сред други хора.

Повече хора умират заради антибиотична резистентност, отколкото от малария и СПИН

Малария се появи в САЩ за първи път от 20 години

„Винаги е тревожно, че има локално предаване в даден район“. Това каза пред Vox Естел Мартин, ентомолог от Университета на Флорида, която изследва болести, пренасяни от комари.

Маларията се разпространява, когато човек, носител на паразита, бъде ухапан от комар. Паразитът се развива вътре в комара, който след това ухапва друг човек – или няколко други хора.

Но хората с паразита в кръвта си не винаги имат симптоми, което улеснява разпространението на болестта, когато асимптоматичен човек е ухапан.

Симптомите на малария включват треска, треперене, втрисане, главоболие, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и умора. Ако не се лекува своевременно, инфекцията може да причини жълтеница, анемия, бъбречна недостатъчност, гърчове, умствено объркване, кома и смърт.

Маларията може да се излекува, когато е диагностицирана достатъчно рано. Вече е налична и ваксина срещу нея.

Малария се появи в САЩ за първи път от 20 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции