<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115871" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изумително: 87...

Повече хора умират заради антибиотична резистентност, отколкото от малария и СПИН

20 Януари 2022
0 219

Над 1,2 млн. души са загинали в световен мащаб през 2019 г. заради инфекции, причинени от бактерии, които не се повлияват от антибиотици. Това е заключението на мащабно проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“, пише bTV.

Изследването е проведено в 204 страни. През същата година цифрите се доближават до годишната смъртност от малария (860 хил.) и СПИН (640 хил.). Проучването показва още, че по-бедните държави са по-силно засегнати, като по-често потърпевшите са децата. Вече текат проучвания за създаване на нови лекарства.

Повече хора умират заради антибиотична резистентност, отколкото от малария и СПИН
„Скритата пандемия“

Експертите са категорични, че прекалено честата употреба на антибиотици през последните години, дори когато не е необходимо лечение с тях, те стават по-неефективни срещу сериозни инфекции.

Така хора умират от инфекции, които доскоро са били лечими, но са станали резистентни към медикаменти. Медици по цял свят от години алармират, че антибиотичната резистентност ще се превърне в „скрита пандемия“. Затова се препоръчва да не се бърза с антибиотиците при лечението на Covid-19.

Повечето смъртно случаи са причинени от инфекции на долните дихателни пътища като пневмония и проблеми с кръвосъсирването. Една от най-разпространените бактерии – ешерихия коли също се свързва с високите нива на антибиотична резистентност

Повече хора умират от антибиотична резистентност, отколкото от малария и СПИН

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции