<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Победата на У...

Вижте кои политици подкрепиха приемането на Украйна в НАТО след края на войната

29 Юни 2023
0 241

Вижте кои политици подкрепиха приемането на Украйна в НАТО след края на войната. Представители на ГЕРБ, “Продължаваме промяната-Демократична България”, ДПС и “Има такъв народ” са внесли в парламента в четвъртък Проект на декларация за присъединяване на Украйна към НАТО след края на войната.

Още от началото на руската инвазия Украйна призовава за ускорено присъединяване към НАТО. Повечето страни от Алианса, включително САЩ и Германия, отказват това да се случи преди края на войната, за да не бъдат въвлечени останалите членки в конфликта.

На 15 юни Европарламентът настоя Украйна да получи покана за присъединяване към Алианса.

Преди седмица двама американски сенатори внесоха двупартийна проекторезолюция, в която се предупреждава Русия, че ако използва ядрено оръжие срещу Украйна, това ще се смята за атака срещу НАТО.

Вижте кои политици подкрепиха приемането на Украйна в НАТО след края на войната
Снимка: iStock

Една от точките в проекта за декларация гласи, че се очаква “българското правителство, включително на предстоящата среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли 2023 г., да изразява позиция в подкрепа на членство в НАТО на Украйна след възстановяването на мира на нейната територия”, пише Свободна Европа.

Вносители на документа са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова и депутатът Екатерина Захариева. Също лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Още съпредседателите на “Демократична България” Атанас Атанасов и Христо Иванов, както и Тошко Йорданов и Павела Митова от ИТН. Липсват обаче представители на БСП и “Възраждане”.

Победата на Украйна е най-добрият начин да защитим България, заяви Денков в НАТО (видео)

Партиите подкрепят още започването на процеса на планиране и приемането на конкретни параметри и времева рамка за присъединяване на Украйна. И призовават Съюзниците да използват срещата във Вилнюс, за да очертаят тези параметри.

В документа е изразена и подкрепа за “формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски”. Също и настояване “институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна и военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вижте кои политици подкрепиха приемането на Украйна в НАТО след края на войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции