<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=186639" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премиерът пр...

Путин: Фактически спряхме гражданска война

27 Юни 2023
0 84

Путин: Фактически спряхме гражданска война. Това каза руският президент, предаде “Дневник”.

Владимир Путин каза на руските военнослужещи, че фактически спрели гражданска война в страната в момента, когато основателят на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин започна овладяване на военни обекти в градове и насочи колона с бойци и военна техника към Москва.

Обръщението му към военнослужещите в кремълския комплекс съдържа и уверението, че в събота бил избегнат “пътят към Смута”. Той визира бурните години на нестабилност и криза в края на 16 и началото на 17 в. Това е първата му публична проява след бунта (предишните две бяха обръщения, записани в Кремъл).

“Защитихте конституционния строй… опазихте родината ни от сътресение. Фактически спряхме гражданска война. Доказахте верността си към народа на Русия”. Това каза каза той в обръщение, което не бе излъчено по някои от водещите телевизии.

Путин: Фактически спряхме гражданска война
Снимка: Wikimedia Commons | License details

“Решимостта и мъжеството ви, както и консолидацията на цялото руско общество, изиграха определяща роля в стабилизацията на обстановката“, допълни Путин.

Секунди след като говори за “гражданска война”, Путин добави и че действията на Пригожин не се ползвали с подкрепа сред населението.

“Хората, които бяха вкарани в метежа, видяха, че армията и народа не са с тях”, заяви той.

Путин се срещна с висшестоящи в Кремъл по повод бунта на “Вагнер” (видео)

Дали метежът ще прерасне в гражданска война зависи само от това дали ще се ползва с подкрепа от населението или други части от елита, или Пригожин ще остане сам. Това смятат наблюдатели в Русия и чужбина, както и британското разузнаване.

“Бързото разгръщане на структурите позволи да се избегне крайно опасна обстановка в страната. Както и да се избегнат жертви сред мирното население”, каза още Путин. Наблюдатели коментираха по време на бунта и след него, че колоната на ЧВК “Вагнер” по пътя към Москва не среща особена съпротива.

Путин: Фактически спряхме гражданска война

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции