<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=187806" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова Зеланди...

3 юли е бил най-горещият ден, регистриран досега

05 Юли 2023
0 216

3 юли е бил най-горещият ден, регистриран досега.

Понеделник, 3 юли, беше най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб. Това сочат даннитe от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ, предава Reuters.

Средната глобална температура е достигнала 17,01 градуса по Целзий (62,62 по Фаренхайт), надминавайки рекорда от август 2016 г. от 16,92 градуса (62,46 F).

Южната част на САЩ страда от интензивен топлинен купол през последните седмици. В Китай се наблюдава продължителната гореща вълна с температури над 35C (95F). Северна Африка е регистрирала температури близо до 50C (122F).

И дори Антарктида, която в момента е в своята зима, регистрира аномално високи температури.

3 юли е бил най-горещият ден, регистриран досега

Украинската изследователска база Вернадски на аржентинските острови на Белия континент наскоро счупи температурния си рекорд от юли с 8,7C (47,6F).

„Това е смъртна присъда за хората и екосистемите”. Това заяви климатологът Фридерике Ото от Института Грантъм за изменение на климата и околната среда към британския Имперски колеж в Лондон.

Учените коментираха, че за това са виновни изменението на климата, съчетано Ел Ниньо.

„За съжаление, това обещава да бъде само първият от поредица нови рекорди, поставени тази година. Увелиичаващите се емисии на въглероден диоксид и парникови газове, съчетани с Ел Ниньо, повишават температурите до нови върхове“, каза в изявление Зеке Хаусфатер, изследовател от Berkeley Earth.

3 юли е бил най-горещият ден, регистриран досега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции